vineri, 21 ianuarie 2022

Doar gânduri- 29 - Silvia Urlih


 

Tu ai avut o păpușă a ta, pe care să o primești în anii copilăriei de la mama ? Pe care să o îngrijești și fără de care să nu te poți despărți, fără de care să nu poți dormi ? Eu nu am avut, dar îmi confecționam (sezonier, când purumbul era aproape copt) din cârpe pe care le băgam în ciorapi sau mici săculeți cusuți de mine. Le făceam rochițe din hârtie creponată în diverse culori. Le pictam ochi mari și zâmbitori, nasuc mic și o gură imensă care râdea …. Așa vedeam eu atunci viața. Așa-i vedeam eu atunci pe oamenii mari. Vecinii se întâlneau săptămânal la petreceri, făceau mici, râdeau, glumeau cântau și chiar dansau.

Părul il făceam din mătase de porumb. Când i se usca părul, dispărea și păpușica.

Pe fiecare dintre ele le botezam cu numele meu. Toate, ani de zile s-au numit Silvia. Pe fiecare în parte o iubeam, o alintam, o învățam sau o certam atunci când făcea vreo răutate. Le hrăneam, le adormeam la pieptul meu, le trimiteam la școală, le învățam matematica sau româna, le trimiteam la cumpărături… etc. . Mă vedeam în păpușica făcută de mine, pe mine. Vorbeam cu Silvia non-stop. Îmi arogam dreptul de mamă care-și iubește și-și învață copilul să fie bun, răbdător, iertător și înțelept.  

Când trebuia să renunț la Silviuca, plângeam. Oare de ce ? Poate că anii treceau, eu creșteam, vedeam viața altfel, vedeam imperfecțiunile vieții și aveam impresia sau poate că simțeam că mai arunc o bucățică din mine.

Anii au trecut, eu am crescut, și am renunțat treptat la a-mi mai confecționa păpuși cu părul din mătase de porumb.

Fără să conștientizez, am făcut cu mine (eu, păpușa- eu copilul- eu „adultul”) psihoterapie.

Continui și acum s-o fac, doar că o fac conștient atunci când povestesc cu mine privindu-mă în oglindă. 

fragment din cartea „Doar gânduri”- Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu