vineri, 10 septembrie 2021

Doar gânduri - 6 Silvia Urlih


 

A ști să asculți, a ști să nu te „răzbuni” pe cine nu merită (sau chiar ar merita), a știi să-ți ții gura, a ști să-ți reprimi resentimentele, a ști să-ți controlezi emoțiile și furiile, a ști să vorbești doar atunci când trebuie, este o artă care se învață în timp. Știi tu : „tăcerea e de aur”. Nu-ți goli frustrările pe cine nu merită, că s-ar putea ca apoi să te doară. Și, dacă te doare, e cam degeaba… cuvântul rănește și doare mai ceva decât o palmă.

Ai grijă ce scoți pe gură, pentru că s-ar putea, la un moment dat, să constați cât de singur ești. Te vor părăsi toți prietenii, rudele, cunoștințele… pentru ce ?

Pentru că tu nu știi să treci prin filtrul gândului, înainte de a scoate pe gură cuvinte care nu-și au locul ? Pentru că ai mari frustrări pe care le defulezi aproaplui tău ? Pentru că în tine arde ura, răzbunarea, durerea care te urmăresc din trecut ?

Vorbește doar atunci când știi, când conștientizezi că ce spui nu rănește.

A purta un dialog , fie el contradictoriu dar constructive, ajută. Ajută în relația de prietenie, de iubire sau de serviciu. Nu te transforma în guralivul de serviciu. Asta nu te va ajuta nicicum în viață, ba din contra, te va determina să te izolezi.

Învață să porți un dialog. Învață să asculți. Învață să dai replici fără a devein „mahala”.

fragment din carea „ Doar gânduri” Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu