sâmbătă, 12 iunie 2021

A doua șansă ? - Silvia Urlih

Câte șanse poți da unui om pentru a vă fi bine ? Oare, „lupu-și schimbă părul, ori ba”? Greu de răspuns. Uneori, oamenii învață din greșeli, alteori NU. Uneori oamenii conștientizează că au greșit și se schimbă, alteori, NU.

Doamne, ce frumos a început totul ! O poveste de dragoste frumoasă, idilică. Totul a fost frumos, până la un moment când ceva s-a schimbat. De regulă, schimbarea vine când apare în familie un copil. Femeia își dedică tot timpul micuțului, soțul se simte neglijat.

Am spus de regulă, dar… schimbarea partenerului poate veni și din alte motive. Una e să te vezi ocazional și alta e să conviețuiești 24 de ore. Abia atunci începi să vezi anumite chestii care parcă nu îți plac. Parcă intervine blazarea sau obișnuința, sau tabieturile la cere trebuie să renunți.

Timpul trece și începi să-ți pui întrebări dacă ai făcut alegerea corectă, apoi iei decizia că nu e bine ce-ai ales, apoi, alegi să pui punct relației.

Ai ales să pui punct, dar parcă nu ție bine. După ceva timp, începi să ai dubii și să-ți pui întrebări dacă ai procedat bine punând punct relației. Parcă îți lipsește inclusiv faptul că te-ai lpsat manipulat cu bunăștiințăTe-ai obișnuit cu el sau cu ea și parcă nu-ți găsești locul de unul singur, parcă totul este cu susul în jos. Poate că v-ați făcut planuri împreună sau ai proiectat deja un viitor în mintea ta și îți este greu să renunți la investiția ta emoțională.

Ce urmează ? Te gândești la o împăcare. Începi să te învinovățești, să-ți cauți greșeli făcute sau nefăcute. Chiar te întrebi dacă nu cumva ai exagerat . Ajungi să crezi că lucrurile neplăcute sau chiar grave care te-au determinat să pui punct, nu-ți mai par acum chiar atât de grave. Nooo… și ce dacă a urlat la mine… și ce dacă m-a bătut de eram vânătă toată… Poate că eu am exagerat cu doleanțele mele, poate că eu sunt vinovată…

Ți-ai dori ca totul să fie ca la început, când era numai lapte și miere, însă nu știi dacă să-i oferi partenerului tău o nouă șansă, chiar dacă speri și îți dorești ca de data aceasta să fie altfel.

Și, ce alegi ? Alegi să-i mai dai partenerului o nouă șansă, nerealizând că de fapt e a nu știu câta șansă pe care i-o dai.

Este foarte important, când iei decizia să-i mai acorzi o nouă șansă, să analizezi dacă așteptările tale „că o să fie bine” sunt realiste sau nu. Pe ce te bazezi că el sau ea se va schimba ori că relația va fi altfel? Sau poate că este nevoie ca și tu să faci anumite schimbări la tine. Ești dispus să faci asta?

În general, o relație poate fi salvată dacă are deja o fundație solidă. Însă, dacă încă de la început au fost probleme,cum ar fi lipsă de comunicare, de compatibilitate sau lipsă de respect, orice încercare de salvare pare, deja sortită eșecului. Aceste probleme despre care vorbeam pot exista încă de la început, însă pot rămâne ascunse o anumită perioadă de timp, așteptând doar momentul oportun să izbucnească.

Dacă în relație există abuz (fie că este vorba despre abuz fizic, psihic sau emoțional), dacă nu există compatibilitate, dacă nu puteți ajunge la un consens, dacă vă doriți lucruri diferite de la viață, dar și unul de la celălalt, dacă nu mai există dragoste, dacă vă învinovățiți reciproc și nu vă asumați partea voastră de responsabilitate, dacă aveți mai degrabă resentimente decât sentimente frumoase unul față de celălalt, pe ce se poate fundamenta reînnodarea relației voastre? Poate că este mult mai bine ca fiecare să-și continue viața pe cont propriu.

Pentru ca o a doua șansă să funcționeze, este necesar ca ambii parteneri să fie dispuși să-și asume partea lor de responsabilitate sau de vină, să recunoască ce și unde au greșit (nu există un singur „vinovat”) și să își dorească să se implice activ în a face relația să funcționeze.

Dacă îți dorești o împăcare, gândește-te foarte bine care este adevăratul motiv pentru care dorești asta. Este vorba despre iubire oarbă, despre obișnuință, atașament, dependență, orgoliu, despre teama de singurătate, sau despre alte frici și nevoi de-ale tale?

Dacă partenerul tău ți-a spus și chiar ți-a demonstrat că nu mai dorește împăcarea, acceptă că relația s-a încheiat și mergi cu demnitate înainte.

Într-o relație se presupune că partenerul îți aduce un plus în viața ta și că te completează. Nimeni nu trebuie să-i fie slugă celuilalt, nimeni nu trebuie să facă compromisuri pentru anumite avantaje  Învață să-ți privești viața și realitatea exact așa cum este ea. Nu trăi în iluzii și autoamăgire.

fragment din cartea „Printre infinituri” - Silvia Urlih  

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu