miercuri, 27 iunie 2012

VIAȚA DE DUPĂ VIAȚĂ -recenzie Cezarina Adamescu


O CARTE REVELAŢIE DESPRE VIAŢĂ ŞI MOARTE LA TIMPUL PREZENT


Silvia Urlih, Viaţa de după viaţă, Editura Naţiunea, Bucureşti, 2012, Redactor Cezar A. Mihalache; Cuvânt înainte: Romeo Tarhon.


Experienţele pe care unii oameni le au în legătură cu prezenţa lui Dumnezeu,in viața lor au darul de a-i trezi pe ceilalţi şi de a-i face să-şi pună întrebări despre călătoria pe care o au de făcut pe pământ, ca şi despre ţinta acestei călătorii.
Încă de la primele pagini, autoarea mărturiseşte că este o „cititoare în suflet”. Ea caută să dea înţeles oricărei întâmplări sau cuvânt şi să ajungă la izvorul lucrurilor.
De ce e aşa şi nu altfel?
De ce a ajuns în acel loc?
De unde a apărut acea persoană şi în ce scop?
Prin experienţa sa de „viaţă de după viaţă”, Silvia Urlih vrea să demonstreze, cu mărturii și  intâmplari că Dumnezeu există.  Şi nu oricum. Există în fiecare dintre noi, „într-o simbioză discretă, inefabil”..
Prin stilul  narativ simplu,prozatoarea accede la intimitatea cititorului, pătrunde neauzită in inimile acestora  apoi le călăuzește şi le captivează prin neobișnuite combinatii de intâmplări până la a pune stăpânire pe sensibilitatea si emoțiile acestora într-un chip benefic,spunând:
„Iată, aceasta sunt eu. Priviţi-mă şi  judecaţi. Priviţi-mi rănile, contemplaţi-le. Vă spun  aceasta, ca să pricepeţi, să învăţaţi de la mine, ceea ce trebuie , sau nu  fiți nefericiti.
Demersul stilistic, autoarea îl sustine prin   sinceritate. dar şi pe o înlănţuire logică a ideilor, a interpretării lucrurilor şi sentimentelor. .
 Este o mărturisire zguduitoare de viaţă.
Prozatoarea are darul comuniunii directe al simplităţii pentru a  ajunge la esenţe.
Lacrima prelinsă ori sugrumată –  pare suportul, fundalul pe care se desfăşoară naraţiunea. Starea de autentic este  clară. Nici un element în plus, nici unul în minus, ca într-o operă îndelung şlefuită.
Dezvăluirile şocante cu privire la propria familie  întregesc benefic atmosfera, conferind un plus de autenticitate. Numai că duritatea lor e , aproape de nesuportat. Ai senzaţia că Silvia Urlih  pune palmele noastre  pe netezimea inimii sale. Povestirea se desfăşoară într-o simplitate dusă pâna la austeritate pe alocuri a  mijloacelor de expresie, facând ca Silvia Urlih să impună cu autoritate  intenţia desăvârsirii propriului stil încă de la prima apariție editorială. Ideile  limpezesc sinele autoarei de asemenea, exacerbarea eului este vizibilă. Ecoul întâmplărilor  miraculoase, al semnelor divine pe care Silvia Urlih  nu ne îndoim că le-a primit,sunt in măsură să ne apropie de intelegerea tainei  privind relaţia, experienţa omului cu Dumnezeu.
Darurile pot fi dobândite şi retrase, pierdute, la fel cum au venit, ca în pilda talanţilor.
Dacă intrăm cu  smerenie şi credinţă, fiecare în sanctuarul din sine,cum ne povățuiește Silvia Urlih lumina ne va călăuzi pașii pe drumul care duce la  ușa cortului destinat Dumnezeului din sufletele noastre și vom dobândi cu siguranță puterea de a discerne ce e bun şi util şi ce e încărcătură de prisos în viaţa noastră. 
Autoarea-eroină  nu păstrează nimic pentru sine, ci, cu o generozitate deosebită, materializează abstracţiunile, modelează imaginile, dă chip adevărului său.
Se poate spune despre volumul „Viaţa de după viaţă”, că este o carte deschisă, interactivă. Dincolo de subiectul incitant, zguduitor, cititorul e invitat să se integreze acţiunii, naraţiunii, să exprime liber ,opțiunea de  asumare s-au nu a experiențelor  extreme descrise in carte .
Autoarea se spovedește,mărturiseşte  cuminte fără patimă mereu și mereu ATRASĂ DE MIRAJUL DURERII VII ,TRĂITĂ ca pe un ritual zilnic , al mutilării fizice și morale dar datător de luciditate de asumare a acelei lumi ca pe un păcat ce trebuie ispăsit probând astfel noua sa identitate sufletească capabilă  DE  GESTURI ample SOLEMNE DE BINEVOIOTOARE IERTARE al eului său PURIFICAT PRIN SACRIFICIU . Ura față de ea a  celor din imediata ei intimitate,  erorile ,parerile ca si   actiunile lor draconice oferă Silvia Urlih șansa descoperirii gratiei lui Dumnezeu.  Prozatoarea ne COMUNICA toate aceste uluitoare prefaceri ÎNTR-UN LIMBAJ SIMPLU , CREDIBIl  chiar prin simplitatea  mijloacelor stilistice angrenate in economia cărții.
Silvia Urlih a dat mâna cu moartea cu siguranță s-au privit in ochi s-au studiat și-au măsurat forțele  s-au sfidat cutezând credem noi să-l citeze pe  poetul Cezar Ivănescu ..De te-aș prinde moarte vie// Țiaș băga unghia-n gât. ..
Dorinţa autoarei de a-şi împărtăşi experienţa este evidentă și  morală. Toți pot  să înveţe  câte ceva din  această nefericită experienţa . Acesta e preţul mărturisirii. Sau, cum a spus inspirat Eugen Simion: Preţul trăirii, preţul mărturisirii
Derularea evenimentelor,  decantarea stărilor sufletești  a trăirilor , amintirilor semnificative,timpului mereu suspendat și parcă pe furiș trăit de prozatoare sunt uimitor de bine cultivate pe filonul epic al povestirii dacă tinem seama că Silvia Urlih nu a scris pâna la această carte nici măcar un singur rând.Emoţii autentice, în pagini copleşitoare, trăiri adevărate susținute de  dovezi pline de sinceritate si de multe ori susținute științifice //vezi buletinele medicale din carte///  durităţi, duse la limită, reabilitări morale și spirituale , iată tot atâtea  argumente temeinice pentru a  împartăși impresia ca acestei cărti îi lipsește prea puțin pentru a nu fi intâmpinata ca  o sărbătoare a stilului .
Autoarea se destăinuie: „Am primit un mesaj de la El. M-am lăsat în voia simţirii, în voia eu-lui meu. Am citit cumva în suflet şi am înţeles perfect. Am înţeles că trebuie să iau o hotărâre...”.Silvia Urlih  a ales să-şi împărtăşească experienţele, la inspiraţia şi îndemnul lui Dumnezeu, 
Aşadar, ea a luat ca pe o poruncă din Înalt, ca pe o îndatorire să propovăduiască și să dovedească prin această carte inspirată adevărul   propriei vieti de după viată
De aceea, prefaţatorul volumului, domnul Romeo Tarhon, editor şi publicist, afirmă în câteva rânduri, că Silvia Urlih este o aleasă! Aleasă de Dumnezeu pentru această misiune.
Dar aceasta necesită şi o jertfă pe măsură: pierderea fratelui iubit, vine ca o grea incercare şi un semn sigur că  misiunea va fi îndeplintă .
Dumnezeu,prin Silvia Urlih iese la drumul mare şi, aidoma mărului, îşi apleacă ramurile pentru a-şi dărui roadele.
Roadele : de pocăinţă, de iubire, de speranţă, de credinţă, de inspiraţie, de trudă pentru aproapele, merită împărtăşite drumeţilor însetaţi şi flămânzi, de iubire

Scrierea aceasta este dovada, nu a unui talent născut peste noapte, nu a unui talent ieşit din comun, ci a biruinței sfântului duh  in  suflete  in indrumarea sufletelor in lupta pentru a recuperara veșnicia prin suferință.
Se poate tămădui un om printr-o astfel de spovedanie publică?.
Cartea aceasta este un inceput , un capăt de drum ,  oferă un indemn, o ocazie , pentru a găsi, fără mari îndoeli , adevărul și,prefacerile survenite în viața și soarta celor care l-au intâlnit pe Dumnezeu și au poposit la sfatul Său.
Silvia Urlih a descifrat semnele si truda ei de a ne ajuta să-L cunoaștem incă din viată pe Dumnezeu nu va fi în zadar.


CEZARINA ADAMESCU, AGERO
11 iunie 2012


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu