joi, 22 august 2013

Copilul, trandafir în glastră, sau ciulin în câmpul cu flori- Silvia Urlih



Copilul… ce minune este un copil în viața ta !  Se nasc copii doriți sau nedoriți. Ei își aleg părinții.!?  
Copilul dorit crește precum un trandafir în glastră, cel nedorit crește precum un ciulin înflorit  într-un câmp de flori. Trandafirul este udat , hrănit cu dragoste, ciulinul crește solitar, căutând să fure sau să împrumute din frumusețea florilor de câmp. Și trandafirul și ciulinul au spini. De spinii trandafirului nu te ferești, pentru că ai opțiunea de a alege de unde să-l prinzi, de cei ai ciulinului te ferești, ți-e teamă, pentru că știi că este un spin. De multe ori ai marea surpriză să constați că ciulinul are spinii moi, catifelați, blânzi, parcă așteaptă să-l iei în palme, să-l cureți , să-l mângâi, să-l iubești. Ai surpriza să constați că ciulinul crește mai frumos și mai curat decât un trandafir.
Nu există zi să nu trec pe lângă femei nefericite. O simt în privirea lor, în modul bădăran în care târăsc copiii nedoriţi după ele, simt mânia, supărarea, deznădejdea lor. Şi de fiecare dată mă întreb de ce? De ce au făcut copilul pe care nu și l-au dorit, de ce au o relaţie nefericită… de ce se complac în tot ceea ce fac?
De fiecare dată îmi doresc să le opresc şi să le întreb. Îmi dau seama că aş primi un răspuns pe care îl știu deja, aşa că mă opresc. Şi stau câteva minute bune "admirând" cu ochi înlăcrimați scene frivole… un el şi o ea care se înjura de zor, o ea care "ţine" un copil în braţe cu "dragoste maternă", o familie "fericită". O ea care a făcut un copil doar pentru ”a-l lega de ea” pe bărbatul dorit.
Să te întrebi de ce? Din punctul meu de vedere, nu e un cerc vicios, aşa cum se grăbesc mulţi să îl catalogheze, ci autosuficienţa. Femeile ajung să accepte bărbaţi care nu merită şi viceversa. Ne mulţumim cu relaţii frustrante, cu probleme latente, cu nepăsarea și răceala celui de lângă noi. De ce? De teama singurătăţii, de judecata celor de lângă, de faptul că el îi asigură liniștea financiară, de frica viitorului. Uneori e mult mai bine să fii fericită singură, decât tristă într-o căsnicie.
 Dar copilul… copilul care este născut doar ca și paravan…. El ce vină are ? Se întreabă mama lui cât de mut suferă de singurătate, de nebăgare în seamă, de neiubire ? Simte ea, mama , vede ea mama , că acest copil crește în glastră precum un ciulin pe câmpul sterp, golit de flori ?
Când eşti copil nu înţelegi. Simți doar cum te închizi în tine, nu vrei să vezi și să auzi certurile din familie, nu vrei și nu înțelegi de ca mama îți strigă ” și toate astea doar din vina ta !” Trec pe lângă tine cuvintele. Prima dată te miri, a doua oară plângi, a treia oară deja nu mai auzi. Dar trec anii şi începe suferinţa. Mai ales dacă ţi se repetă că ești un copil nedorit, dacă ți se aruncă cu cruzime în față ” Eu nu te-am vrut ”
Dragilor, vă rog eu mult de tot, nu îi spuneţi niciodată copilului vostru că nu l-aţi vrut, că s-a năsut întâmplător, chiar dacă este purul adevăr. Nici nu vă imaginaţi cât de mult va suferi şi ce va simţi toată viaţa. Nu-i arătați copilului că este o povară asupra voastră, că este  o piedică în calea realizărilor voastre şi ca o reamintire constantă a ceea ce nu a fost să fie.
Am fost un copil nedorit. Doare foarte tare afirmaţia asta, dar așa a fost. Aşa că aveţi grijă să nu îi faceţi niciodată pe cei mici să creadă asta!
Copilul este în viața voastră un trandafir pe care îl sădiți în glastra familiei voastre, sau doar în glastra ta mamă ! Iubește-l , îngrijește-l și fă-l să simtă căldura iubirii tale, mamă ! De ciulini este plin câmpul. Va veni un timp când vei căuta floarea sădită de tine și vei constata cât de mulți țepi are.
LUMINA VIE A IUBIRII FIE CU TINE !

IARTĂ-MĂ DOAMNE !
În albul dimineții
ce încă mai trăiește,
înnot în lacrimi,
sufletul mi-e trist…
cu roua ce din verde
izvorăște
trupul
mi l-aș sculpta în ametist.
În toamnă ,
sufletul mi l-aș ucide
să uit de mine,
să uit de toate
Poarta lumânării să o pot deschide,
să duc la Domnul
clipele-mi săpate.
De-atâtea patimi, inima mi-a stat,
sângele –n ea înzăpezește,
pe câte doruri mai am de-ngenunchiat
s-ajung la Domnul meu , ce mă iubește!?
În lacrima din rouă ce mă doare,
mă arde-o rugăminte ,
mă apasă…
cu mine Domnul meu
să ai răbdare
nu mă uita,
știu că de mine îți mai pasă…
De câte ori am fost îngenunchiat
m-ai sfătuit
că trebuie să trăiesc,
mi-ai spus
că viața nu este un păcat
și pentru toate astea,
îți mulțumesc !
Acum,
când dimineața mă-mpresoară,
rugă spre Tine-aduc cu îndurare….
TU fă ca sufletul să nu mai doară…
îngenunchez,
îți mulțumesc

și-ți cer iertare.
fragment din cartea „Biserica sufletului meu ”- Silvia Bya Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu