joi, 2 aprilie 2020

A trăi-trăire- 47 - Silvia Urlih


Suntem obligați prin lege, să ne autoizolăm pentru a ne feri sau pentru a-i feri pe alții de virusul ăsta nenorocit. Și, dacă tot stai în casă, fă în așa fel să nu o iei ca pe o pedeapsă, ci ca pe un dar divin. Hrănește-ti mintea, dar mai ales sufletul cu lucruri pozitive. Învață să faci ceva nou sau pur și simplu relaxează-te făcând diferite activități. 
Am certitudinea că totul în lumea asta se va schimba după această criză și cred că acum este momentul să te întrebi ce vei face în noua lume care acum renaște. 
Uite că acum, ești nevoit să te dai jos din caruselul vieții în care te învârteai zi de zi. Ai tot timpul să îți descoperi, să îți dezvolți și să-ți perfecționezi pasiunile, hobby-urile, vocația. E momentul să-ți faci curaj și să faci acele lucruri la care visai, dar le-ai tot amânat. Caută să te informezi, să citești, să participi la cursuri online, și învață lucruri noi care îți vor fi utile în viitor.  
Până acum te tot plângeai că nu ai timp pentru tine. Ei, uite că acum ai tot impul din lume. Și, dacă tot ai timp berechet, ce alegi să faci cu el?  Urmărești toate știrile pe TV și, dacă tot nu ai acces la „afară”, te panichezi. Îți hrănești și-ți alimentezi fricile, în loc să te gândești ce poți TU să faci pentru tine. Este absolut necesar ca în această perioadă și nu numai, să înveți să îți porți singur de grijă, nu să te bazezi pe faptul că alții vor avea grijă de tine. Te speli pe mâini, eviți să ieși din casă, te izolezi, fără să fie nevoie să ți se impună asta, dar ai ajuns ca și atunci când ieși de sub duș să te speli pe mâini. Dacă vrei să ieși cu bine din această criză, este obligatoriu să înveți să ai grijă de tine, să îți asumi responsabilitatea sănătății și vieții tale.  
Această criză, căreia eu i-aș spune al trei-lea război mondial (pentru că da, e un război cu un inamic nevăzut care ucide) ne arată să suntem cu toții interconectați. Este timpul să ne trezim și să înțelegem că prin acțiunile noastre îi influențăm și pe alții, la fel cum ei ne influențează pe noi. Prin autoizolare îi protejezi pe ceilalți, nu răspândești un virus care altora le poate fi mortal, sau te protejezi pe tine , pentru că îți poate fi letal. 
Ce conștientizezi despre tine în privința acestui subiect? Îți pasă de viața semenilor tăi sau funcționezi mai degrabă după principiul „dupa mine, potopul”? 
Dacă descoperi că funcționezi după a doua variantă, întreabă-te în ce fel de lume vrei să trăiești cu astfel de credințe.  
Acum a venit momentul să îți reevaluezi relațiile cu tine dar și cu  apropiații tăi. Acum, că stai închis alături de partenerul cu care îți împărtășești viața, ce descoperi? Te simți bine în prezența lor? Funcționați ca un cuplu sudat sau, din contră, pare că stați mereu pe un butoi de pulbere? 
Mai devreme sau mai târziu, criza asta va trece. Acum, nu poți să ieși din casă, dar, atunci când vei avea „liber”, vei putea din nou să „fugi” de acasă, să te ții mereu ocupat cu tot felul de activități? Ai putea să te gândești ce decizii și alegeri vei face după ce această situație se va fi încheiat? 
Vei depăși cu bine această criză, dacă nu-ți vei face tot felul de scenarii negative, ci doar dacă te focalizezi pe soluțiile care țin de tine, pentru a-ți menține sănătatea și integritatea fizică și psihică.
Informează-te din surse sigure pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în țară, dar fă-o cât mai rar. Apoi, întoarce-te la tine, la noile preocupări, la noua viziune pe care o vei avea față de viața ta, la schimbările pe care trebuie să le faci în stilul tău de viață.  
Fii mai conștient decât oricând, că sănătatea și chiar viața ta, depind doar de tine, de alegerile și deciziile tale și acționează în consecință !  
IUBEȘTE, IARTĂ și UITĂ ce te-a rănit și pe cel ce te-a rănit ! Viața-i viață, trăiește-o !


Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu