sâmbătă, 25 aprilie 2020

Mărturii din timpul războiului între mine, cu mine - Silvia Urlih

A mai trecut o zi, a mai trecut o săptămână, a trecut deja mai bine de o lună de când stau în autoizolare.  E sâmbătă 25.04.2020 și ca de obicei trebuie să-mi fac cumpărăturile. Fug repede pe străzi, conform traseului pe care l-am scris pe declarație și nici măcar nu observ că pomii au înflorit. Nu am curaj să stau pe loc și nici să îmbrățișez un copac de pe trotuar. Cei care mă văd de la balcon, m-ar crede bolundă. Nu știu cum este în timpul săptămânii, dar in weekend e sinistru. Nu sunt decât eu, una sau două mașini la semafor, mașini ale poliției și jandarmeriei și salvări. Nu știu ce transportă salvarea, dar nu cred că sunt cu îmbolnăviți de coronavirus, pentru că în tot județul azi avem 69 de virusați din care 51 vindecați.
Mi-am făcut la repezeală cumpărăturile, cu grija de a nu fi alături de vreo persoană, plătesc la casă și mă grăbesc înapoi  spre casă, aproape alergând, cu sacoșa plică, cu masca asta pe gură și pe nas care mă sufocă (eu sunt claustrofobă) și cu mănușile de plastic care sunt pline de apă. Transpir atât de tare…
Primul lucru pe care îl fac după ce ajung acasă și las sacoșa cu cumpărături jos, fug la fereastră să iau o gură de aer, să admir vegetația din fața geamului. Mă bucur că locuiesc la parter. Îmbrățișez pomii cu gândul.
Dimineața am auzit la știri că a fost cutremur în zona Vrancea. Doamne… ce o fi fost în sufletul lor… cum le-o fi fost să fie zguduiți în miez de noapte, dar și cu teama că nu pot ieși din casă fără mască, mănuși și declarație pe proprie răspundere. La ce le-o fi fost gândul prima dată ?
Stau la fereastră, trag aer curat în piept, am compasiune față de sud-estul țării și nici nu expir bine, că s-a pornit o furtună de a îngenunchiat pomii . Închid repede geamul, aprind o lumânare și încep să mă rog: Doamne… cât de supărată trebuie să fie natura pe noi !!
Și ziua de astăzi ne găseşte singuri, confuzi, îndureraţi și speriați . Și ziua de astăzi ne găseşte cu gândul la cei dragi care nu ne sunt aproape şi pe care nu îi putem îmbrăţişa.
Este foarte frustrant să știi că „nu avem voie" să ieşim afară să ne plimbăm, sau să intrăm într-o biserică să aprindem o lumânare, dar TREBUIE să ne păzim căci , păzindu-ne pe noi, îi păzim și pe cei dragi nouă. Stăm în casă.
Din punctul meu de vedere, această interdicţie nu ne îndepărtează nici de Dumnezeu și nici de oameni, ba din contra, ne reaminteşte că TREBUIE să fim OAMENI și că Dumnezeu a fost, este şi va fi întotdeauna în sufletele noastre.
Dumnezeu nu vorbeşte cu noi doar prin intermediul slujbelor spuse de preoţi. Ne vorbește trimițându-ne semne.
Pe Dumnezeu nu trebuie să-L căutăm în afara noastră. El nu stă neapărat în biserici sau în mănăstiri. Dumnezeu ne este mai aproape decât credem. El este mereu în inimile și sufletele noastre, ne este atât de aproape încât ne vine greu să credem că El ne vorbeşte prin oameni și prin ceea ce ni se întâmplă uneori. 
Această perioadă de izolare ne oferă însă un dar unic, acela de a conștientiza ce este cu adevărat important pentru noi.

Caută-ți în interiorul sufletului și vei afla ce este important pentru tine.
fragment din cartea „A trăi-trăire” - Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu