vineri, 10 aprilie 2020

Mai e puțin și învingem ! - Silvia Urlih

A trecut deja o lună de la starea de urgență care ne-a direcționat spre autoizolare. Suntem stresați, suntem plictisiți, ne simțim neajutorați, suntem cu afacerile pe minus, suntem într-un cuvânt, speriați de ziua de mâine.
Simțim că lucrurile ne scapă de sub control. Și, dacă tot avem aceste simțăminte și trăiri, putem începe să avem stări de tristețe sau depresie, sau panică, sau anxietate, sau senzația de viitor limitat. Ne putem simți fără speranță, neîncrezători, furioși sau irascibili. Putem deveni agresivi, sau putem simți că ne scade energia, parcă nu am mai avea chef de viață.
Situația de fapt pe care suntem obligați să o trăim, nu ne-am dorit-o. Dar, uite că ea a venit peste noi, iar noi trebuie să o traversăm. În astfel de situații, oamenii reacționează în mod diferit. Sunt persoane care dau dovadă de un optimism nerealist ( se mint pe ei înșiși), dar sunt și  persoane care exagerează, cărora li se pare că trăiesc o mare catastrofă și nu mai reușesc să vadă nimic altceva decât negru în tot ce-i înconjoară. Între aceste două categorii se află însă și oameni cu reacții moderate și abordări raționale.
În această perioadă de incertitudine și stres, e normal să te întrebi ce poți face pentru a gestiona cât mai bine momentele dificile prin care treci.
Ce poți face ?
Nu-ți plânge de milă, nu te victimiza, nu te lăsa abandonat în puzderia de gânduri negative. Nu treci de unul singur peste această pandemie. Nici un moment să nu te gândești că „Ne pedepsește Dumnezeu”. NU ! Dumnezeu este iubire, nu pedepsește pe nici un copil de-al lui ! Dumnezeu este cel care ne va scoate și din războiul ăsta biologic. Omul este cel care creează conflictele.
Detașează-te de gândirea pesimistă, dar nu fi nici prea optimist și să te expui de bună voie (ca prostu) în fața puștii. Totuși ne „luptăm” cu un virus.
Da, ne este greu să înțelegem și să gestionăm starea de incertitudine în care trăim, ne este greu sau imposibil să luăm decizii acum, pentru că nu mai simțim siguranța pe care o simțeam înainte, pentru că lucrurile nu mai sunt previzibile așa cum erau înainte. Acest lucru ne poate bloca într-o oarecare măsură, deoarece avem impresia că batem pasul pe loc.
Dificultatea de a gestiona starea de incertitudine ne cauzează îngrijorări. Asta ne poate conduce la a ne face fel de fel de scenarii, ceea ce ne poate conduce la a ne duce spre anxietate sau depresie.
Este imperios necesar să învățăm să ne gestionăm stările, pentru că, deși sunt lucruri pe care nu le putem controla, există și aspecte pe care le putem controla. Ne putem controla gândurile și emoțiile, pentru că le gestionăm cu mintea.
Dragii mei ! Nu vă mai lăsați influențați de informațiile (uneori exagerate) transmise de mass-media ! Respectați legea bunului simț. „Paza bună păzește bostana ”
În concluzie, ce putem face pentru a gestiona criza prezentă?
În primul rând, trebuie să conștientizăm care ne este atitudinea vis-à-vis de actuala situație și care sunt factorii care ne determină să fim vulnerabili.
Hai să avem o atitudine rațională, să acceptăm situația asta așa cum este, să avem grijă de propria sănătate, să respectăm măsurile de siguranță, să avem grijă de noi, de psihicul și sufletul nostru.
Știu sigur că vom depăși cu bine aceste momente dificile. Trebuie să ne păstrăm calmul, înțelepciunea și încrederea. Îmi doresc să rămânem aproape unii de ceilalți, deși trebuie să respectăm distanțarea soacială. Îmi mai doresc să ne fim aproape, dând frâu liber sufletului să TRĂIASCĂ și să IUBEASCĂ !

Mai e puțin și învingem și acest război ! Doar de noi depinde !
Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu