sâmbătă, 4 aprilie 2020

A trăi-trăire-50- Silvia Urlih


Acum, când lumea s-a blocat, când totul s-a oprit în loc, când nimic nu mai funcționează, când ni s-a îngrădit dreptul la a sta mai aproape de 2 metri, când nu ne mai putem îmbrățișa, când economia o ia la vale și doar spitalele lucrează „la foc continuu” și doar farmaciile și magazinele cu alimente mai sunt deschise, când este criză mondială, noi, oamenii care-i iubim pe oameni, trebuie să mergem mai departe.
Da, trebuie să mergem mai departe !
Aflăm, de la o zi la alta, că sunt mai multe cazuri de infectări, iar numărul morților crește.
Începem să ne sufocăm între pereții casei. Începem să ne temem. Începem să refuzăm faptul că ni s-a îngrădit dreptul la plimbare și la muncă. Ne temem de necunoscutul care ne așteaptă. Poate că nu ne temem atât de boala în sine, cât de faptul că nu știm  ce va fi, cum vor evolua lucrurile, cum ne va fi viața, cum va fi economia, cum ne va merge afacerea, de unde vom avea bani să ne plătim chriile sau ratele.
Faptul că ne este greu să tolerăm incertitudinea, ne declanșează panică. Această panică este exacerbată de informațiile pe care le primim de la mass media. Ne lăsăm contagiați de panica socială, preluăm emoțiile, dar și comportamentul celor din jurul nostru.  Ajungem să gândim și să ne comportăm mai puțin rațional și mai mult emoțional. Suntem avizi de vești și căutăm (parcă în mod expres) informații care să ne confirme că situația e catastrofală. Mintea noastră reține doar părțile negative, nu și pe cele positive.
Este perfect normal să ne temem de boală, însă, această teamă o putem ține sub control. Teama de boală care este firească, ne poate declanșa, dacă nu o ținem sub control, gânduri obsesive și iraționale, o anxietate sporită, incapacitatea de a ne focaliza și pe alte aspecte. Trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție, dar să conștientizăm când mintea noastră începe să-și facă scenarii catastrofale și să nu-i permitem să ne ducă în acea direcție.
Faptul că o anumită perioadă de timp suntem nevoiți să ne schimbăm stilul de viață și să stăm cât mai mult în casă, nu trebuie să ne sperie. Nu o luați ca și cum am fi închiși într-o închisoare, ca și cum am fim pedepsiți.
Îngrijorându-ne excesiv, trăind continuu într-o stare de panică pe care de multe ori ne-o alimentăm singuri, vorbind numai despre acest lucru, putem ajunge să percepem realitatea distorsionat, în sensul în care lumea ni se pare străină și parcă nici noi nu ne mai găsim locul în ea. Parcă suntem într-o stare continuă de așteptare temătoare, parcă nu mai reușim să vedem lumina de la capătul tunelului, parcă devenim din ce în ce mai disperați.

Dragii mei, fiți pozitivi, optimiști și rugați-vă ! NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU ! Acum, Dumnezeu este puțin supărat pe noi, oamenii și ne lasă să conștientizăm că fără EL, suntem un mare NIMIC. ACOLO UNDE CREDINȚĂ ÎN DIVINITATE NU E, NIMIC NU E !
Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu