luni, 4 ianuarie 2021

Dragoste sau război - Silvia Urlih


 

Se spune că în dragoste și în război sunt premise orice fel de arme. Chiar așa să fie?  Nu am înțeles niciodată de ce  se asociază dragostea cu războiul. Când iubești, iubești și te dăruiești. Când ești în război, atunci da, scoți toate armele la vedere.

Nu cumva în ambele cazuri există o motivație extrem de puternică, aceea de a cuceri și poseda? Să cucerești, ce? Să devii proprietarul a ce sau a cui? Să fii mândru că ai câștigat un război cu cine și pentru ce?

Poate că în dragoste avem sentimentul că ne este permis orice. Poate că dragostea înseamnă  nevoia de a ne umple anumite goluri interioare prin celălalt. 

Poate că, cu cât este  mai profund  golul pe care încercăm să-l umplem prin celălalt, cu atât este mai mare disperarea atunci când suntem confruntați cu posibilitatea de a pierde persoana pe care am responsabilizat-o cu această sarcină.

Poate că la un anumit moment, dragostea se transformă în posesie sau în obișnuință.

Poate că la un anumit moment, dragostea se transform în ură.

Suntem dispuși să facem  sacrificii,  să renunțăm la cariera noastră, la visurile sau , cel mai grav, la misiunea sau la drumul pe care-l avem în viață, pentru persoana iubită? Putem face asta doar pentru a ține, sau a aduce înapoi persoana iubită ? Nu, sub nici o formă nu. (asta o spun eu)

Suntem dispuși  să ne încălcăm  principiile și valorile, să ne lăsăm manipulați, doar pentru a păstra ceea ce iubim (oare?)? Se mai poate numi iubire, atunci când doar unul face „sacrificii” în numele iubirii?   Mai poate fi numită iubire, atunci când se bazează pe sacrificii ? Mai poate fi iubire când doar unul dintre parteneri se dăruiește și se chinuie ca relația să meargă mai departe ? mai poate fi numită o relație când se bazează pe sacrificiu, sau „se chinuie” ?

Ne victimizăm, ne dăm cu capul de toți pereții, înclusiv de poadea, ne provocăm singuri suferință, ne facem rău nouă, sau altora dacă aceste lucruri ne oferă o speranță, cât de mică, că ne vom ține aproape, sau că ne vom aduce iubitul sau iubita înapoi?

Oare, facem asta din iubire sau din teamă? 

Cu siguranță că o facem nu din teamă, ci din frică. Frica de singurătate sau frica de a nu mai avea pe cineva căruia să ne dăruim, sau să controlăm, sau pur și simplu să iubim.

Poate că în război, totul e permis, dar în dragoste, nu. Știi cum e : dragoste cu sila, nu se poate.

Poate că e firesc să fii în război cu tine însuți, dar, să fii în război cu persoana despre care spui că o iubești, nu mi se pare firesc.

În dragoste, în iubire, nu sunt premise compromisurile, umilințele sau războaiele.

fragment din cartea „Printre infinituri” - Silvia Urlih

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu