luni, 14 decembrie 2020

Narcisism, sau iubirea de sine?! - Silvia Urlih


 

Te-ai întrebat vreodată care este punctul comnun al tuturor problemelor tale ? Îți spun eu. Este lipsa iubirii de tine.

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă neiubirea de tine ? Îți spun eu. Nu te simți suficient de valoros sau de merituos încât să te bucuri de viață. Te autosabotezi, accepți în viața ta persoane care te tratează cu lipsă de respect, care îți accentuează vulnerabilitățile și care te fac să te îndoiești de tine și de potențialul tău.

O persoană care-ți spune mereu că nu ești bun de nimic, chiar de va determina la un anumit moment să crezi că, chiar nu ești bun de nimic, că ești o nulitate a omenirii.

Ce urmăresc aceste persoane ? Să ajungi să crezi că ești un mic nimic  și că nu poți trăi decât dacă ești depent de cineva. Cine e acel cineva ? Poate fi partenerul tău de viață, poate fi colegul de serviciu,  poate fi cel mai bun prieten al tău, poate fi copilul sau părintele tău.

Acele personaje vor „lucra” cu tine, până când îți vor inocula idea că ei sunt cei care-ți pot oferi ceea ce-ți lipsește, care-ți pot organiza soarta.

Tu, în neștiința, în naivitatea, în vulnerabilitatea și-n nesiguranța ta, te vei agăța de acei  oameni, te vei deschide lor, în speranța că ei îți vor oferi ceea ce simți că lipsește din interiorul tău.

Mă refer la copiii care se agață de părinții lor, crezând că doar ei știu cel mai bine cum le este bine.

Mă refer la  părinții care se agață de copii , încercând să-i manipuleze pentru că prin intermediul rolului lor de părinte încearcă să-și umple anumite goluri interioare.

Mă refer la femeile sau bărbații care acceptă umilințe, abuzuri și cărora le este suficinet să se hrănească cu firimiturile ce le oferă partenerul, care cred că dacă suportă toate acestea dau dovadă de iubire, deoarece o credință profund disfuncțională este „cu cât suferi mai mult, cu atât dai dovadă că iubești mai mult”.

Mă refer și la persoanele care muncesc din greu o viață, pentru a-și atinge anumite scopuri. De regulă muncim pe brânci pentru a asigura un trai mai bun copiilor și renunțăp la visurile lor, pentru că, la nivel inconștient nu consideră că merită să fie fericiți ori să aibă succes.

Mereu am  spus : iubește-te, află-ți și conștientizează-ți priorităție !

Nu-ți sugerez, cititorule, să devii narcisist care înseamnă dragoste și admirație excesivă, patologică a cuiva față de propria-i persoană. Te îndemn să-ți iubești și să-ți prețuiești sufletul.

Te îndemn să înveți să-ți vezi prioritățile. Te îndemn să înveți că prima persoană căreia ar trebui să-o oferi iubire, îți ești tu. Dacă ție nu-ți  este bine, nici celor din jururl tău nu le va fi bine.

fragment din cartea „printre infinituri” - Silvia Urlih 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu