duminică, 2 iunie 2019

Și bărbații suferă - Silvia Urlih


Se tot scriu și se publică, citate, sau cărți, cu caracter motivațional, care se adresează în special femeilor.
 Eu o să sciu acum (un text) sau o scrisoare (luați-o cum vreți), către bărbații care și-au pierdut încrederea și stima de sine ( în urma unor traume și dezamăgiri).
Credeți că doar femeile suferă? Credeți că doar ele își doresc să fie iubite, respectate și prețuite? Nici pe departe. Și bărbații, ca și noi, își doresc aceleași lucruri. ȘȘi ei suferă din dragoste. Sunt și bărbați care, în urma dezamăgirilor pe plan personal, familial, sau social, și-au găsit refugiul în a se ascunde de oameni, în a se retrage în ei înșiși. Și ei suferă, nu doar femeile. Și ei au suflet. Și ei își atrag boli, uneori incurabile, pentru că au suferit din dragostre sau în urma dezamăgirilor. Și ei mai obosesc să se tot „lupte cu morile de vânt”. Și ei au alături o femeie care nu le înțeleg zbaterile sufletului.
Diferența dintre ei și ele este una fundamentală. Femeia se lamentează, plânge, caută să fie prezentă la toate conferințele pe teme motivaționale, pe când bărbatul tace, iar tăcerile atrag după ele frustrări și boli.  
Femeia e mai puternică decât bărbatul. El, când nu vrea, sau nu poate să-și spună durerile, alege să se refugieze în alcool și-n singurătate. Conștientizează că aceste alegeri îi sunt nefaste și că sunt dăunătoare relației, dar, decât să-și jigneacă partenera, preferă să „fugă” de lume, de ea și de el însuși.
Uite că nici nu știu cum să încep… dacă m-aș fi adresat femeilor, aș fi început cu „dragă femeie”… Îmi fac curaj și încep așa :
Dragă bărbatule (mă refer la anumiți bărbați), de multă vreme nu te mai recunoști, suferi, te-ai închis în tine, ai ales să fugi de lume. Ce te-a determinat să alegi asta? De ce ai ales să te refugiezi în alcool ? De ce ai ales să nu mai ieși din casă și să nu mai socializezi cu nimeni ? Conștientizezi că această alegere te poate pierde, te poate distruge pe toate planurile ? Conștientizezi că o pierzi și pe ea, partenera ta, conștientizezi că îți poți pierde respectul în sine dar și locul de muncă ?
Gândește-te că e cea mai proastă alegere pe care ai făcut-o. Renunță la acest viciu, comunică cu partenera și acceptă că nu mai ai nici un viitor lângă ea. Acceptă-ți soarta și mergi mai departe. Acceptă că drumurile voastre se despart și că fiecare trebuie să-și vadă de viața lui. La ce bun să tot trăiți în compromisuri și minciuni ?
Nu-ți pierde speranța, va veni vremea când vei întâlni pe cineva, vei întâlni femeia care te merită și care să te ajute să te ridici și să ieși din starea de nemulțumire în care te afli. Crede în tine și în Dumnezeul din tine.
Știu, rătăcești printre meandrele simțirilor și gândurilor tale, știu, încă trăiești și te alimentezi cu ceea ce a fost frumos în trecut, dar, trebuie să înțelegi că este doar o perioadă de încercare, că a fost doar un capitol din viața ta și că nu poți trăi la infinit din și în trecut.. Atât a fost să fie. Ai răbdare și încredere că va trece și asta.
Și voi, bărbații, trebuie să vă învățați lecțiile. Și voi, bărbații, mai trebuie să plângeți… să nu vă fie rușine să dați frâu liber lacrimilor.
Știu că ți-e greu să spui în cuvinte ceea ce simți, știu că simți că ai pierdut controlul asupra vieții tale, știu că te simți rătăcit prin universul ăsta mare, știu că ai impresia că ai trăi viața altcuiva, dar, speră că toate vor reveni la normal, atunci când vei conștientiza ce vrei de la viață.
Ești gata să te lași învins ? Înțelege că nu asta ți-e menirea, nu te-ai născut să arăți lumii că ești slab, ba din contra. Ești BĂRBAT, arată-ți ție și celorlalți că vrei și poți. Te-ai născut să fii un învingător.
Acum suferi? Lasă că va trece și asta. Nu permite suferinței să te domine, nu permite să te lași pradă eșecului.
Nu te mai gândi la trecut. Privește și crede în viitorul tău. Iar ai trecut printr-un eșec ? Nu-i bai. Mergi înainte și speră că viața ți se va schimba în bine. Trebuie doar să ieși din această perioadă în care nu mai vrei nimic, pentru că, această perioadă, se poate numi depresie. Depresia te face vulnerabil și ești pasibil să faci greșeli, sau alegeri, din ce în ce mai grave, care-ți vor ucide și mai tare  sufletul. Te vei arunca în brațele unor femei care nu vor face altceva decât să profite de tine și de banii tăi. Poți deveni la un moment dat, un „vibrator” sexual, un cineva sau ceva de care se folosesc femeile parșive.
Știi ce face pasărea Pheonix? Renaște din cenusă.. Adu-ți aminte cât de puternic, inteligent, valoros și capabil ești.
Nu-i mai alunga din viața ta pe oamenii care vor să te ajute. Nu toată lumea îți vrea răul. Ai alături preteni adevărați care-ți oferă umărul. Nu-i goni.
Ai trecut prin situații aproape duse la extrem și ai reușit. Ai trecut peste dureri și neîmpliniri. Acum vei trece iar și peste această încercare.
Nu-ți da voie să clachezi, mai ales că ai alături oameni care vor să te ajute să-ți revii.
Ești un bărbat puternic! Ai trecut prin situații dificile, nu permite depresiei să te îngenunchieze, sau, Doamne ferește, să te arunce în cine știe ce alte vicii. Viciile „vindecă” doar efectul, cauza nu o vor rezolva. Singurul vindecător îți ești doar tu !
fragment din cartea „Gânduri pribege” - Silvia Urlih
02.06.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu