joi, 18 decembrie 2014

Caruselul vieții- Silvia Urlih


După ce am făcut primul pas în viață și am realizat  că nu mai sunt copil, că visurile  inocente au rămas în noaptea dintre punțile cerului, m-am simțit slabă și neajutorată. Am pășit apoi cu curaj în viață și am vrut să strâng la piept realitatea. Am îmbrățișat-o, am mângâiat-o, am invitat-o la joacă, dar ….în loc să-mi răspundă la îmbrățișare, la mângâieri, în loc să joace jocul copilăriei, mi-a mușcat cu colți de lup trupul reușind chiar să mi-l sfârtece . S-a străduit să-mi frângă aripile . Crunta realitate  , prin urâțenia ei, m-a forțat  să desluşesc misterul vieţii și să-mi însuşesc rolul existenţei . Cruda realitate m-a fortificat, m-a făcut un om puternic, rezistent la toate intemperiile anotimpurilor vieții mele.
Sufletul, martor tăcut în faţa bâlciului oferit de saltimbancii pe care i-am întâlnit pe scena vieții, a devenit spectator al propriei mele iniţieri, al rolului de debutant pe care l-am jucat prin labirintul sorţii, până am reușit să-mi șlefuiesc conştiinţa , până am reușit să devin actorul propriei mele vieți , până am reușit să fiu una cu mine . A asistat răbdător, nu m-a pierdut nici o clipă din priviri, nu m-a grăbit, mi-a privit urcușul și coborâșul fără a-mi spune nimic. M-a privit, a tăcut și a așteptat răbdător să mă trezesc. A așteptat să mă lovesc în urcare cu fruntea de bolta cerului, iar la coborâre să-mi lovesc genunchii și să-mi scrijelesc palmele de stâncile urâțeniei, al întunericului.
Eu… un pas înainte, l-am considerat a fi o victorie asupra timpului, asupra angoaselor mele, iar înfrângerile…. lecţii care m-au întărit , care m-au făcut să cunosc ce este răbdarea, să mă apropii de suflet, să mă fac una cu el.
Pe sceneta trăirilor , mi-am explorat profunzimile spiritului și am încercat să dau viaţă şi sens sentimentelor întrupate, inspirând în fiinţa mea bucuria, fericirea, speranța, iubirea…  prin suferință.
                Am învăţat că fiecare clipă e o provocare , pentru a-mi modela și accepta  propriul univers, micul meu univers.
                La un moment dat, după ce am devenit femeie, cineva m-a luat de mână și m-a așezat cu calm, zâmbindu-mi,  într-un carusel și mi-a spus : asta este viața ta.. adevărata ta viață. O roată mare, care se învârte,  iar tu eşti un bob de grâu mic , mic de tot , pe unul din scaunele lui. Poți crește, poți încolți, poți da roade care pot fi hrană altor semeni ai tăi.
                M-am urcat timid în carusel și am apăsat pe butonul ”PORNIRE”. Am fost jos și mi-a fost bine. Am urcat apoi sus și mi-a fost și mai bine, doar că m-a amețit înălțimea. Mă vedeam prea aproape de cer , iar pământul …. Pământul , cu realitățile lui,cu rădăcina mea, rămăsese undeva în urmă.
Cine pune în mișcare caruselul ? cine apasă pedala de accelerație ? Sentimente precum : iubirea, dragostea, bucuria, tristeţea , ura, invidia, lucruri precum : bani, maşină, casă, ele  sunt motoarele . Rând pe rând, fiecare din ele pun în mişcare , cu sau fără voia mea, mai repede sau mai încet, aceasta roată. Rând pe rând, sau câte două, sau trei, o mișcă  . Uneori , doar singurătatea și tristețea o mai învârt .
De ce doar ele ?
Când eşti sus ți-e bine, chiar foarte bine și uiți de toate, uiți de tine, de sufletul tău, uiți de acel ”cineva” care te-a așezat în scaunul vieții, uiți că ești bobul de grâu pus la încolțit.. Toate îţi merg bine. Ești realizat și chiar ai cu cine să-ți împarţi bogăția. Ai pe cineva care să aibă grijă de tine şi care să te îngrijească. Ai posibilitatea să oferi şi totodată  poți să și primeşti. Poți avea toate acestea dacă ești una cu sufletul, dacă mai poți simți sub tălpi seva pământului, dacă-ți afli rădăcina.
Ești sus. Ești sus și privești totul de la înălțimea realizărilor tale. Ești sus, acolo unde ți-ai creat propriul univers. Ești sus și uiți lucrul cel mai esențial : caruselul se învârte.
Ți-e bine când eşti sus ? Sigur că da ! Dar uiți că poate veni şi o perioadă în care poți fi jos. Acest jos este relativ. Depinde cum îl vezi şi cum îl interpretezi. Cine generează acest jos ?  Lipsa de dragoste,  prea mulți bani, ura, invidia ? Dragostea te-a coborât? Banii ? Tristeţea? Singurătatea ? Ți-ai pierdut seva rădăcinii ?
Poți avea surpriza să constați că tocmai ceea ce te-a dus acolo sus te-a și coborât. Reuşeşti profesional, ai bani, ai casă, ai familie, ai de toate. Eşti pe val, ești sus. Apoi, dintr-o dată realizezi că deşi eşti acolo sus, în punctul cel mai de sus al caruselului, de fapt tu eşti jos. De ce? Pentru că eşti doar tu … ești singur. Nu ai cu cine să te bucuri sau cu cine împarţi toate acestea. Nu ai lăstari. Undeva ai greșit. Ai fost prea sus și nu te-ai mai văzut nici măcar pe tine. Ai pierdut în vârtejul caruselului sentimentele umane… iubirea, respectul… respectul față de tine și față de cei din jurul tău.
                Dacă învârtim prea repede caruselul, ameţim. De aceea , bine ar fi ca urcuşul să fie făcut cu răbdare, cu înțelepciune și la timpul lui. Nici prea repede , când te poate fura mirajul primăverii , dar nici prea încet. Poți pierde sau poți rătăci pe drum răbdarea. Răbdarea este o virtute. Trebuie să avem răbdare pentru ca ceea ce ne duce sus, acea forţă care învârte caruselul, să aibă mai multe componente , iar fiecare componentă să aibă proporția ei. Iubire, carieră, familie, casă, copii, maşinăTrebuie să existe un echilibru în fiecare , trebuie respectate proporțiile.
Vei ajunge sigur sus, acel sus pe care ți-l dorești. Iar atunci când eşti în vârf încearcă să stai cât mai mult. Să construieşti cât mai temeinic. Şi asta pentru că atunci când va interveni ceva şi va trebui  din nou să cobori, să nu-ți pară greu. Şi mai mult decât atât , perioada pe care o petreci acolo jos , să fie scurtă. Rămânerea acolosă fie doar clipa de  relaxare pe care ți-ai dorit-o pentru a te regăsi, pentru a-ți reîmprospăta forțele, pentru a-ți uda cu credință ră dăcina.

CARUSELUL VIEȚII
Mă urmărește timpul
cu ochi hulpavi și goi,
îmi fură clipa
iar anii
mi-i seamănă de zor…
și zilele mi le culege
și mi le pune-apoi
în caruselul vieții
cu gust amăgitor .
Cum fuge timpul după mine,
cum aleargă!
eu fug de el ,
dar vremea
mă ajunge,
ar vrea parcă a-mi spune
că is dragă,
și că mă vrea alături
de noaptea ce mă frige.
Aș vrea să-i spun
că ora mea-i aproape
și că voi stinge
curând
al vieții felinar,
dar el mă tine strâns
vrea să mă-ngroape,
în mâna clipei
și-al timpului hotar.
CU VIAȚA VOI VALSA
În floare rară
de mă vei preface
cu apa vie a iubirii
de mă vei înroura
ninsorile din inimă-mi
vor tace
petalele uscate
se vor însenina.
În valul mării
de mă vei găsi
iubirea ta în inimă
de-mi vei așterne,
sufletu-mi în iarnă
nu va mai amurgi
fulgi albi de foc în mine
se vor cerne.
Din zbor de fluturi mii
de mă vei prinde
stropi de iubire peste aripi
de-mi vei pune
cu tine-n toamnă voi cânta
zeci de colinde
cu viața voi valsa


până-oi apune.
Fragment din cartea „Suflet pribeag” Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu