marți, 17 martie 2020

A trăi-trăire-15- Silvia Urlih


O relație de cuplu funcționează, dacă cei doi realizează că nu au nevoie unul de celălalt pentru a se susține financiar, ci își doresc să fie împreună pentru că se iubesc, pentru că rezonează la nivel de valori, de stil de viață, de credințe, de credință și de viziune asupra prezentului și a  viitorului.
O relație de cuplu funcționează perfect dacă ambii realizează că își sunt unul pentru celălalt, precum pământul pentru copaci, precum ploaia pentru flori, precum soarele pentru ziuă și luna pentru noapte, precum stelele pentru cer, precum apa pentru viață.
Un cuplu sănătos și armonios se formează între două persoane care au puterea de a-i da libertate partenerului pentru a fi el însuși, dacă își pot păstra individualitatea și-și pot crea împreună un spațiu în care fiecare simte să se dăruiască și să primească ce are celălalt mai frumos de oferit. Într-un astfel de cuplu nu îți pierzi identitatea și personalitatea, ci te ajută să evoluezi alături de partener.
Dacă în relația ta nu te simți liber, dacă te simți controlat și manipulat, dacă nu poți să fii tu însuți, dacă trebuie să-ți reprimi sentimentele și să-ți controlezi cuvintele, dacă trebuie să cedezi mereu pentru a nu-ți supăra partenerul, dacă minți pentru a te proteja, dacă te vezi nevoit să faci compromisuri și sacrificii, dacă trebuie să renunți la ce este important pentru tine  doar „ca să fie bine", înseamnă că nu este relația potrivită pentru tine.
Cel mai probabil că accepți să rămâin în relație din motive pe care nu vrei să le recunoști: teama de singurătate, obișnuința, dependența sentimental sau financiară, sau poate te agăți de momentele frumoase care au existat la început și pe care speri că le vei retrăi .
În relația nepotrivită te simți de cele mai multe ori neîncrezător, de parcă nu ai fi suficient de bun, de frumos ori capabil pentru partenerul tău. Începi să te îndoiești de tine, ești mai mereu apăsat, trist, nefericit. Și asta doar pentru că lipsește cel mai important lucru din relație, pentru a fi funcțională: compatibilitatea.
Sigur că nu vei găsi neapărat un om cu care să fii mereu pe aceeași lungime de undă. Vor exista dezacorduri, dorințe sau percepții diferite.
Însă, atunci când există comunicare și respect reciproc, când deciziile se iau de comun acord, când se ajunge la un numitor comun, relația este funcționabilă. Astfel, nu simțim niciodată că am fost privați de ceva important pentru noi, așa cum se întâmplă când facem compromisuri sau sacrificii pentru că suntem manipulați sau șantajați emoțional.
Atunci când ești lângă persoana potrivită, te simți susținut să faci și să fii tot ceea ce își dorește sufletul. Pentru că iubirea adevărată înseamnă în primul rând să-i dai libertatea partenerului de a fi el însuși.
Chiar dacă în jurul nostru vedem din ce în ce mai des relații nefericite, există și relații împlinite. Ele se bazează întotdeauna pe compatibilitate, încredere și respect reciproc. Nu-i invidia și încearcă să faci ca și ei.
Pentru a putea să fi fericit într-o relație, este foarte important să fii autonom și independent din toate punctele de vedere și să-i dai același lucru și partenerului, pentru că atunci nu vei fi dispus să faci compromisuri și nu te vei mai mulțumi cu puțin.
O relație de durată se bazează pe încredere și respect. Restul sunt… floricele…
  Fragment din cartea „Printre infinituri ” -  Silvia Urlih 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu