joi, 26 martie 2020

A trăi-trăire- 38- Silvia Urlih


Nu te mai lăsa influențat și/sau intimidat și/sau manipulat, și/sau condus de cei din jurul tău.
Nu mai permite nimănui să te facă să te îndoiești de tine.
Nu mai lăsa pe nimeni să-ți strivească personalitatea. Nu mai cere, prin comportamentul tău să ți se strivească sufletul.
Mergi pe calea ta, trăiește-ţi experienţa și viaţa. Doar așa vei înțelege dacă ai avut o alegere bună, sau greșită. Indiferent de rezultat, tu devii mai înţelept. Doar din greșelile tale poți învăța să nu le mai repeți. Degeaba se tot spune „ Învață din greșelile altora”. Eu nu am întâlnit încă pe nimeni care să fi învățat din greșelile altora. Toți am învățat (dacă au învățat) din propriile greșeli. Până nu ne-am dat cu capul de podea, nu ne-am învățat lecțiile de viață.
Multora dintre oameni le este teamă de nou, le este teamă de schimbare, le este teamă să riște, le este teamă de viitor sau de ziua de mâine. Însă, cine nu riscă, nu câștigă.
Mulți cer părerea celor din jur, în speranța că îi va ajuta, neînțelegând că de fapt pot primi sfaturi care le-ar schimba cursul vieții. Astfel, rămân ancorați de viziunea și părerile altora. Aș spune că asta se datorează, în mare parte, pe nesiguranță, sau pe comodittatea lor de a-și asuma responsabilități. Deciziile pertinente, nu le poți lua decât tu însuți.
Nu te mai lăsa manipulat. Nu mai accepta compromisuri și umilințe.
Din nefericire, așa funcționează oamenii: le place să se lase conduși , nu vor sau nu au tăria de a ieși din tiparele comunității, atacă tot ceea ce nu cunosc și se înregimentează turmei.
Învață omule drag să-ți cânți singur melodia vieții…. și, dansează după cum îți cânți.
Cu timpul, îți vei da seama că fiecare experienţă trăită alături de cineva, nu se va mai repeta niciodată, dar că din fiecare experiență ai mai învățat o lecție.
Vei realiza că cel care umileşte sau dispreţuieşte pe cineva, mai devreme sau mai târziu va suferi aceleaşi umilinţe şi dispreţ.
Cu timpul vei învăța că grăbind sau forţând lucrurile să se petreacă, se va întâmpla ca în final, ele să nu mai fie aşa cum sperai. După un timp, îţi vei da  seama că în realitate, cel mai bun nu era viitorul, ci momentul pe care-l trăiai exact în acel moment.
fragment din cartea „A trăi-trăire”- Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu