vineri, 17 mai 2019

Nu poți dărui din ceea ce nu mai ai - Silvia Urlih


Cei din jurul omului care ajută necondiționat, se simt foarte bine, însă, s-a întrebat cineva ce se întâmplă în sufletul celui care oferă fără să aștepte ceva la schimb, care oferă necondiționat ajutor ? Se întreabă cineva ce simte acel suflet care doar dăruiește și nu primește nimic la schimb, fără să o ceară ? 
Cel ce primește, primește și uită, sau nu realizează că ar trebui să mulțumească. Cel ce dăruiește, încet încet se „usucă” pe dinăuntru și, la un moment dat, se cam satură să se lase doar ... folosit.
Concluzia ?! Învață să mai spui și NU, celor care doar te manipulează, te exploatează și se folosesc de tine.
Nu te mai oferi voluntar să-i ajuți pe cei care nu ți-o cer. Aceștia, niciodată nu vor aprecia gesturile sau faptele pe care le faci pentru a-i ajuta. Se obișnuiesc să profite de bunătatea și altruismul tău și „uită” să-ți mulțumească. Și nu o fac conștient, ci li se pare normal să fie ajutați, dacă așa au fost învățați.
Tu nu aștepți recompense, dar, un simplu „Mulțumesc” te-ar face să plutești. Nu ai pretenții, dar, te-ar bucura dacă, cel pe care l-ai jutat, ți-ar răspunde la telefon când l-ai suna, sau dacă nu ți-ar spune, atunci când ai avea nevoie și tu de ajutor ” iartă-mă, acum sunt ocupat, poate mai târziu”. Doare, nu-i așa ?
Nu mai pune înaintea nevoilor tale, „nevoile” celorlalți.
Da, știu, este minunat să te bucuri de bucuria celuilalt, dar... mai gândește-te și la tine. Pune-te în primul rând pe tine în fața ta. Fi-ți tu prioritar. Nu este absolut deloc rău să te fericești de fericirea celor din jurul tău, mai ales dacă acea fericire e datorată ție.
Să nu uiți un mic mare amănunt. Nu poți dărui din ceea ce nu mai ai. Dăruind fără să primești nimic și de la nimeni ceea ce-ți dorești, te secătuiești.
Învață să spui NU, persoanelor care doar se folosesc de bunătatea și altruismul tău.
Aaa! Și încă un mic mare amănunt : să nu-ți pară rău că ai reușit să te schimbi și că ai reușit să ajungi la „performanța” de a face direrența dintre a dărui necondiționat celui care merită să primească și a dărui necondiționat celui care chiar nu merită.
Tu, prin dăruirea ta, oferi bucățele din sufletul tău. Ai mare grijă cui oferi !
Ai grijă și de tine, dar și de sufletul tău !
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri  - Silvia Urlih 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu