duminică, 19 mai 2019

Banul e ochiul dracului ? - Silvia Urlih



Hai să povestim puțin și despre bani.
Se spune că, „banul e ochiul dracului”. De ce străbunii noștri au ajuns la concluzia asta ? Ce vor ei, străbunii, să ne transmită ?
Ce-ți trece ție prin cap  când te gândești sau când rostești cuvântul „ BANI” ?
Poate că te gândești că ți-ai putea cumpăra o casă, sau o mașină, sau o vacanță. Poate că te gândești că ți-ai putea plăti facturile, sau taxa facultății copilului. Poate că te-ai gândi că i-ai putea face un cadou frumos partenerului/ partenerei. Poate că te gândești că dacă ai avea bani, ți-ai putea rezolva problemele de sănătate.
Unii au bani de nu mai știu ce să facă cu ei, alții, abia de-și pot plăti dările lunare. Normal că te întrebi cum de unii au și alții n-au.
Păi, cei ce au, muncesc zi-lumină, cei ce n-au, se mulțumesc să trăiască de la o zi la alta. Cei ce au, au și dorința de a avea și, din ceea ce au să poată să-i mai pltească și pe alții (angajați, donații, acte de caritate).
Se mai spune că, „banii nu aduc fericirirea”… poate că și asta e adevărat. Da, nu aduc fericirea, dar o întregesc, pentru că, nu trăim în junglă să ne hrănim cu fructe ce cresc în copaci. Din sărăcie se nasc cele mai mari scandaluri.
Eu pot spune că, dacă ai încredere în tine, poți duce o viață decentă și poți face bani din orice. Trebuie doar să-ți dorești și să-ți placă să muncești.
            Se mai spune și  „Ce-i mult, strică”. Da, strică, dacă ajungi până acolo încât să uiți de tine și să devii sluga banilor și a muncii. Știu din proprie experiență că poți face ca banii să vină la tine, fără să le devii slugă. De ce ?? Pentru că am înțeles că banii au și ei energia lor. Vin spre tine doar cât îți trebuie. Dacă ai cheltuieli mari, vin în mare măsură. Dacă ai cheltuieli mici, vin atât cât să-ți acoperi cheltuielile. Câștigi mult, cheltui mult… câștigi puțin, cheltui puțin.
Tot din propria experiență am învățat că, cu bani nu poți cumpăra orice. Iubirea, respectful, loialitatea, liniștea, sănătatea și chiar viața, pe astea nu le poți cumpăra cu bani.
Da, și banii au o energie a lor, o energie benefică și curată. Dacă-i murdărești cu gânduri negative, e posibil ca la un moment dat, să nu mai vină spre tine. Dacă continui să te lamentezi că nu-ți ajung banii pentru viața de zi cu zi și nu faci nimic concret în a-i câștiga prin muncă cinstită, cu siguranță că nu vei avea niciodată, atât câți ți-ar trebui.
Gândește-te la asta : banii nu-i vreau ca pe un lux, ci ca pe o necesitate, necesitatea de a-mi satisface micile sau marile dorinți.
Cine are o afacere, să-și dorească atât cât să poată să-și acopere investițiile, salariile și o viață decentă.
Dacă ești angajat și ai impresia că nu cîștigi atât cât ți-ai dori, sau atât cât meriți, dacă frustrările legate de bani sunt mai mari decât planurile tale de viitor, dacă primești suficienți bani, dar îi cheltui mult prea repede și nici nu știi pe ce, întreabă-te de ce ai ajuns la a nu-ți fi suficienți. Caută în interiorul ființei tale, inclusiv în educația pe care ai primit-o încă din copilărie. Ce ai văzut acasă ?  Ce te-au învățat părinții tăi ? Ce lucrau ei? Erau angajați, sau angajatori ? Se plângea, sau nu, de venituri ? Munceau și economiseau, sau trăiau de la o zi la alta ?
Ce-ți pot spune eu este că, banul nu este ochiul dracului, atâta timp cât îl prețuiești, cheltuiești cu chibzuială  și-l investești acolo unde trebuie.
Cel mai important sfat pe care ți l-aș da ; roagă-te ca, cei din jurul tău  să aibă cât mai mulți bani. Ei știu ce fac cu viața lor. Dacă au ei, ai și tu. Nu judeca și nu gândi „să moară și capra vecinului”
Dacă unii au bani nemunciți, vor plăti în vreun fel pentru asta. Dar, dacă unii au bani cinstiți, câștigați prin munca lor zilnică, dacă muncesc zi-lumină, lasă-i să aibă, pentru că-i merită. Gândește de bine despre ei și pentru ei.

Banul nu e ochiul dracului, e dar divin, dacă știi să-l prețuiești și dacă e câștigat prin muncă cinstită.
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri  - Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu