vineri, 17 mai 2019

Simpatie sau empatie, care-i diferența? - Silvia Urlih


A simpatiza cu cineva, este abilitatea de a simţi compasiune sau milă față de ceilalţi. Eu aș prefera să rămânem la a avea compasiune față de cei în putere dar bolnavi și milă față de persoanele cu handicap sau de bătrâni.  
Eu personal, nu pot avea nici milă și nici compasiune față de cerșetorii în putere ( femei sau bărbați) care roiesc pe toate străzile orașlor și cer bani „ am 2 copii sau cine știe câți, și nu am ce le da de mâncare!”… să mă ierte Dumnezeu, dar mi se face silă de ăștia. La ce bun faci copii, dacă ești leneș ( ca să nu spun altcumva), sau dacă știi că nu le poți asigura un anume viitor ? La ce bun aduci pe lume copii dacă-I condamni încă de la naștere la suferință ?
Însă, a empatiza cu cineva, este deja altceva. A empatiza, înseamnă nu doar că poţi simți emoţiile, durerile, bolile şi sentimentele altora, ci le trăieşti ca şi cum ar fi ale tale. 
Persoanele foarte empatice ( cu abilități pe care și le-au acceptat în mod conștient), absorb o mare parte din durerea şi suferinţa celor cu care intră în contact. A empatiza cu cineva este caracteristica persoanelor care au puterea și capacitatea nativă de a o face. Persoanele empatice sunt pregătite pentru a-i ajuta pe cei care le-o cer. Nu oricine poate prelua durerea, suferința, boala cuiva, ba mai mult să-i și ajute în a-și vindec rănile, durerile, bolile.
Persoanele sensitive, cu capacități extrasenzoriale, preiau uşor negativitatea”, bolile și dezechilibrele energetic ale persoanelor cu care relaţionează în mod direct. Durerile, suferințele și necazurile celor din jur, sunt simțite și preluate, dar au capacitateea de a se și descărca de acele energii negative.
Sunt însă și personae empatice care nu știu cum să se „descarce” de energiile pe care le preiau, involuntar, de la cei din jur. Este esenţial să înveţi să te aperi de a prelua această formă de energie toxică, negativă, ce te poate da peste cap pe plan psihic, fizic, emoțional, dar şi spiritual.
Ce ar trebui să faci ca să nu mai atragi, ca să nu te mai lași influențat de energiile negative ale celor din jur ?
E foarte simplu !
Nu te mai strădui să mulțumești pe toată lumea. Întreabă-te : Unde sunt eu în ecuația vieții mele ? De ce să tot ascult bârfele și plângerile celor de lângă mine ? Mi-a cerut omul acesta să-l ajut ? Dacă ți-a cerut-o, ajută-l, dar nu mai mult de o dată sau de două ori. Dacă observi că, continuă să persiste în greșelile lui, nu-ți mai pierde timpul și energia să-l asculți. Înseamnă că este un om căruia îi face plăcere să se plângă. 
Fii îngăduitor cu tine și faţă de tine şi conştientizează faptul că nu ai nici o datorie şi nici un interes să le faci pe plac unora, sau lumii întregi. Orice om are personalitatea sa, propriile valori și experiențele sale de viață. Dacă acel om nu a înțeles nimic din experiențele sale, nici tu nu poți insista la infinit cu sfaturi. E pierdere de timp și de energie.
Există însă și persoane empatice care sunt dăruite de Dumnezeu să și vindece. Preiau bolile prin ei ( pentru că au acceptat să fie canalul prin care se descarce bolile) și le aruncă la coșul de gunoi al universului.
Dacă întâlnești o astfel de persoană, mulțumește-i lui Dumnezeu că ai întâlnit-o.
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri  - Silvia Urlih 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu