sâmbătă, 18 mai 2019

Ce ne învață durerea? - Silvia Urlih

Nu-i așa că ți-e greu să crezi că durerea te va face cândva fericit? Nu-i așa că nu ai crezut vreodată că suferința te va face mai înțelept ?
Ei, da, să crezi asta, pentru că, dacă ai credință în tine și-n Dumnezul din tine, vei conștientiza că poți fi fericit și că, la un moment dat, dacă-ți înveți lecția răbdării, găsești ceea ce ți-ai dorit.
Da, durerea doare, iar trecerea de la rău la bine provoacă un alt fel de suferință, o suferință benefică.
Când suntem mici, percepem durerea, atunci când ne rănim, la nivel fizic. Ce facem atunci ? Plângem și cerem ajutorul părinților. Copii fiind, avem sufletul neatins de trădare, ură, abandon, dezamăgiri. Nu cunoaștem rănile provocate de cei din jurul nostrum. Nu știm cum e să ne doară pe interior, nu știm să simțim durerea din suflet.
Creștem, devenim adolescenți, devenim maturi și… încep dezamăgirile, încep trădările. Dezamăgiri în dragoste, dezamăgiri de la profesori sau de la prieteni.  Unele dezamăgări ne dor și rămân răni vii o viață.
Ce-am făcut când sufeream? Am căutat alinare, la fel ca în copilărie. Am căutat pe cineva care să ne panseze rănile, să ne ia în brațe și să ne zică: de azi înainte totul va fi bine. Doar că, din nefericire, nu am știut, pentru că nimeni nu ne-a învățat, că suferința noastră ne va pregăti pentru o altfel de viață. Frustrările noastre vor atrage oameni care, la fel ca și noi, au frustrări. Dincolo de noi de află oameni care suferă și caută pe cineva care să le umple golul interior.
Nu trebuie să mai fugim de durere, pentru că trebuie să o simțim până în ultima celulă a ființei noastre. Doar așa vom reuși să atragem alături de noi oameni asemeni nouă, oameni care să ne ofere ceea ce ne-am dorit.
Durerea interioară apare în urma alegerilor (greșite) pe care le-am luat. Atunci când suferim, trebuie analizată bine situația în care ne aflăm, trebuie să ne întrebăm care e cauza durerii din prezent, care sunt greșelile grave din trecut, de ne-am ales cu goluri interioare.
Ce ne învață durerea? Ce ne învață suferința ? Ne învață să înțelegem unde am greșit în trecut. Ne învață să nu mai facem alegeri greșite, să nu mai facem aceleași greșeli. Ne învață că doar noi înșine ne putem fi balsam sufletului rănit. Ne învață să nu mai căutăm alinare în afara noastră, ci în interiorul sufletului nostru. Ne învață să nu mai vrem să suferim. Ne învață să  nu mai facem alegeri greșite care să ne marcheze viața. Suferința ne maturizează și ne face mai înțelepți.
Doar dacă înțelegem miezul suferințelor noastre putem aprecia VIAȚA. Doar cei care au trăit suferința și au înțeles adevărul pe care l-a ascuns, poate scrie cărți și poate da, la un moment dat, sfaturi. Doar cel  care a suferit, poate înțelege suferința altuia.
Sătulul, nu l-a înțeles niciodară pe flămând. Iubește-ți și acceptăți suferințele și durerile. Ele te-au făcut să fii cel ce ești azi.

P.S. Uneori ai nevoie de o călăuză care să-ți dirijeze pașii. Nu refuza oportunitatea, atunci când „călăuza” îți apare în viață. 
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri  - Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu