duminică, 26 mai 2019

E bine sau nu, să fii sincer ? - Silvia Urlih


Sinceritate… a fi sincer. E bine sau nu, să fii sincer ? E bine să fii sincer și să spui lucrurilor pe nume în fața oricui ? Crezi că cel în fața căruia ești sincer și încerci să-i spui unde greșește te va înțelege ?
Îmi place să cred că poți fi sincer cu toată lumea. Dar… Da, de fiecare dată exită un … dar.
Fii sincer cu tine însuți, fii sincer cu cei dragi ție. A fi sincer însă cu toată lumea e un ”defect ” care se întoarce de multe ori împotriva ta.
Sincer, nu cred că e bine să-ți deschizi inima și sufletul în fața tuturor, sau în fața oricui. Dar, pe de altă parte, e foarte bine și corect să fii sincer cu toată lumea. Adică, să nu minți.
Cu regret spun că, ea, sinceritatea, se găsește la foarte puțini oameni. Ceea ce vedem uneori la ei, poate fi o dibace ascundere, dar doar pentru a  atrage încrederea celorlalți. Unii știu foarte bine să joace rulul de „prieten„ adevărat, până scoate de la tine cele mai intime lucruri, de care mai apoi să se folosească în defavoarea ta.
Încerci să ajuți, să faci doar bine și constați că tot binele făcut și ajutorul dat, se întoarce împotriva ta ....câteodată.... Da, doar câteodată, pentru că, eu ca și optimistă incurabilă, sper că încă n-a murit omenia din oameni.
Sfat : Nu-ți pune sufletul pe tava oricui.
Știi ce cred eu ? Știi ce fac eu ? NU-mi expun sufletul în fața oricui, dar continui să fiu sinceră. A nu fi sincer, înseamnă de fapt a minți, iar eu nu accept minciunile. Pe cine aș minți de fapt ? M-aș minți pe mine .
Continuă să fii sincer, continuă să spui tuturor adevărul. Nu minți, căci minciuna are picioare scurte.
Am un amendament referitor la sinceritatea cu care spui unui prieten sau rudă dacă și unde greșește. Tonul face muzica. Atunci când spui cuiva ceva, atunci când faci vreun reproș sau atragi atenția referitor la unele greșeli, ai grijă ce ton folosești. Dacă sfătuiești pe cineva, ai mare grijă ce ton al vocii folosești. Nu-l face pe cel din fața ta să simtă că ar fi jignit. Fă-l să simtă că e un sfat…părintesc sau prietenesc. 
fragment din cartea Gânduri pribege - Silvia Urlih
26.05.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu