duminică, 19 mai 2019

Nu lăsa emoțiile negative să-ți umbrească viața - Silvia Urlih

Viața noastră se bazează și se creează pe emoții. Emoții benefice, care ne umplu viața, care ne dau chef de viață și ne încarcă, sau… nebenefice, care ne umbresc viața, care ne întristează și ne determină să nu mai avem chef de viață.
 Iubim, suferim, suntem iubiți, suntem trădați, dezamăgim, suntem dezamăgiți… suntem fericiți, facem pe cineva fericit, plângem sau facem pe cineva să plângă, rădem sau determinăm pe cineva să râdă. Toate acestea, sunt emoții pe care le primim sau le transmitem.
De fapt, toată viața noastră se bazează pe emoții. Emoții pe care le creem celorlați sau emoții pe care ceilalți ni le transmit nouă. Suntem fericiți, triști, ne este teamă sau frică, avem accese de mânie, de revoltă, suntem fericiți, râdem, plângem, iubim sau suferim, urâm sau suntem urâți, denigrăm sau suntem denigrați.
Uneori ne putem controla emoțiile, știm ce vor ele să ne transmită, alteori însă, nu înțelegem ce e cu noi, ba mai mult, reușim să confundăm emoțiile între ele.
De exemplu : te scoli dimineața cu un sentiment de tristețe, dar, peste zi, constați că de fapt acel sentiment era de furie și de respingere a ceva ce te-a afectat în repetate rânduri. Peste noapte, în timpul somnului, inconștientul tău a conștientizat că ieri, cineva te-a jignit pe nedrept, că acel cineva te-a rănit, așa cum ți s-a întâmplat de mult prea multe ori în trecut. Ai adormit cu acel sentiment de tristețe, iar inconștientul l-a transformat în furie.
Ce se întâmplă de fapt peste noapte ? Inconștientul nu doarme, ci conștientizează că, în ultimii ani, ai fost jignit și judecat pe nedrept de mult prea multe ori pe nedrept, iar tu ai tăcut. Ai acceptat să fii „vinovatul fără vină” de mult prea multe ori. Ai tăcut, ai „înghițit”,  ai suportat umilințe de tot felul și deja nu mai poți suporta. Paharul s-a umplut de amar. Simți că amarul ți-a otrăvit nu doar trupul, ci și sufletul.
În timpul somnului, s-au reactivat multe dinte rănile din trecut și, uite-așa, tristețea s-a transformat în furie. Nu furie pe cel ce te-a jignit ieri, ci pe toți cei cărora(nici măcar nu-i mai ții minte) le-ai acceptat jignirile și cărora nu le-ai dat replici la timpul potrivit. Poate că ieri, persoana care „te-a agresat”, nici măcar nu a avut în intenție să te jignească, poate că doar a făcut un comentariu pe care tu l-ai luat drept jignire și te-ai aprins fără motiv. Ani de zile ai acceptat să fii jignit și umilit, iar sufletul tău nu mai poate accepta să fii eternul coș de gunoi unde să-și arunce oricine (fie că-i prieten, rudă, coleg de muncă, sau necunoscut) frustrările și nemulțumirile.
Concluzia ? Dialogul sincer e cel mai bun remediu pentru a nu-ți mai aduce în viață tristeți și furii. Spune pe loc ce nu ai înțeles de la interlocutor. Nu mai ține în tine cuvintele nerostite, pentru că aceste cuvinte nerostite ajung să-ți fure somnul din noapte.
Se spune că, „capul plecat sabia nu-l taie”. Poate că așa o fi, dar, a nu se confunda cu umilința. Lipsa de comunicare, dialogul sincer,  nu duce la nimic bun. Pleacă capul doar în armată, acolo unde ordinul se execută și nu se dicută. În rest… fi-ți propriul stăpân și cere explicații ori de câte ori nu înțelegi dacă și unde ai greșit. Cere explicații șefului, partenerului, prietenilor, părinților, copiilor. Altfel, e posibil ca toate frustrările acumulate în timp să răbufnească exact atunci când nu ar trebui. Ai putea să-ți verși năduful asupra unei persoane care chiar îți vrea binele.
Și încă ceva: nu lăsa emoțiile negative să-ți umbrească viața ! Trăiește din plin emoțiile de bine, care să te încarce pozitiv. Lasă-te în voia emoției iubirii de Dumnezeu, de tine, de aproapele tău , de părinți, de copii și de partener și, nu în ultimul rând, de mama natură.
Prietene ! Știu că e greu de pus în practică, dar, dă-ți voie să ai doar emoții pozitive și respinge pe cât poți, emoțiile negative. Dă-ți voie să fii fericit, împlinit și mulțumit de tine însuți. Fii sincer cu tine și cu cei din jur și acceptă alături de tine doar persoanele care acceptă un dialog sincer. Acceptă în viața ta doar ceea ce-ți face bine și respinge persoanele care simți să îți vor răul.

Îți cer prea mult ? Ți se pare greu să te îndepărtezi de oamenii care nu sunt compatibili cu tine? Ți se pare imposibil să te debarasezi de oamenii care te dezechilibrează și-ți provoacă insomnia?
fragment din cartea „Viața-i viață, trăiește-o !- Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu