sâmbătă, 18 mai 2019

„rupe pisica în două” și pleacă - Silvia Urlih


Abuzul emoțional… hmmm… te-ai simțit vreodată manipulat psihic și/sau emoțional ? Te-ai simțit vreodată abuzat emoțional și/sau psihic? Eu  cred că da, chiar dacă nu ai vrut, sau nu vrei să recunoști.
La ce se referă abuzul emoțional ? Este un abuz psihologic, este manipulare a minții și a sufletului.
Este foarte greu să-l recunoști, pentru că se deosebește de cel fizic. Abuzul fizic se simte, pentru că lasă vânătăi pe trup. Este foarte greu să deosebești abuzul emoțional, pentru că implică multe tipuri de comportamente care se repetă și care, din nefericite, îți afectează sănătatea fizică, mai ales pe cea psihică.
Știi ce-i mai grav ? Abuzul și manipularea emoțională îți afectează stima de sine, încrederea în tine și în alții. Ți-e frică să iei vreo decizie și accepți să stai lângă persoana care te domină, care te sperie și care, în spatele unei așa-zise iubiri, te ține lângă ea, pentru că doar așa se simte bine. Persoana care manipulează, este frustrată și nu-și va recunoaște niciodată frustrările. Se hrănește cu fricile tale.
Din nefericire, această manipulare se întâmplă treptat, se întâmplă în timp, fără să-ți dai seama, fără să conștientizezi.
 În primă fază persoana nu realizează că este manipulată abuzată emoțional și/sau psihic. Neagă și minimalizează faptele abuzive.
Vine însă o vreme când începi să realizezi că persoana dragă, prietenul, angajatorul, sau o simplă cunoștință, se folosește de tine și te manipulează precum pe o marionetă.
Dar, la un moment dat, începi să simți asta. Mai poți trece cu vederea ceea ce simți ? O vreme poate că te mai lași manipulat, cu bună știință. Dar… pentru câtă vreme ? Ce te reține să nu iei atitudine ?
Multe sunt motivele care te opresc în a lua atitudine. Poate buna creștere, poate educația primită, poate frica de a „rupe pisica în două”, poate rușinea față de lume.
Multe pot fi motivele care te opesc să renunți la a te mai lăsa manipulat emoțional și / sau psihic. Aceste motive le conștientizezi (sau nu), doar tu, persoană care ești manipulată.
Cert e un lucru : când realizezi că ești manipulat, ia atitudine. Nu-ți va fi confortabil dacă nu mai ai încredere în tine. Lipsa încrederii în tine te blazează, te poate duce în depresie, te determină să fugi de lume și, cel mai grav, te determină să fugi de tine, te determină să te refugiezi în fel de fel de boli, una mai gravă ca cealaltă. Lumea se năruie în jurul tău și nu mai ai chef de viață, nu mai vrei să evoluezi nici profesional, dar nici spiritual.
Care-i sfatul meu ? Când simți că ești manipulat,  „rupe pisica în două” și pleacă de lângă persoana care te manipulează.
Nu mai accepta rolul de victimă, nu te mai lăsa manipulat/ manipulată !
Dar, dacă te simți confortabil în rolul victyimei, n-ai decât să continui să te lași manipulate, să te lași condus. Pentru câtă vreme ? Doar tu știi.

Noi sunte oameni, nu marionette ! Suntem oameni cu minte, trup, suflet. Și, Doamne cât de rău doare sufletul, atunci când știe că este manipulat…
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri   - Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu