sâmbătă, 18 mai 2019

Taie „răul” din rădăcină, - Silvia Urlih


Cotidianul ne poartă prin fel de fel de situații, unele mai plăcute, altele mai puțin plăcute, iar altele puternic neplăcute. Toate aceste evenimente ne afectează  la nivel emoțional.
Când e vorba de stări emoționale pozitive, ne e foarte bine și ne încărcâm bateriile
Când e vorba însă de trăiri emoționale negative care ne cauzează furie sau tristețe sau dezamăgire, deja nu ne mai e bine absolut deloc.
Uneori nu ne dăm timp să procesăm pe loc ceea ce ni se întâmplă și ne grăbim să ascundem neplăcerile „sub preș”. Inconștientul nostru însă lucrează și acumulează toate aceste „gunoaie” neplăcute. Constatăm că devenim posaci, obosiți, triști, starea generală ne este afectată. Trupul suferă. Noaptea avem insomnii și coșmaruri,
Cu siguranță că ți s-a întâmplat de multe ori să te trezești dimineața cu o stare proastă, aparent fără nici un motiv. Ai dormit bine , ai dormit orele necesare de somn și cu toate astea, „îți plouă” în suflet. Nimic nu-ți convine, nimic nu-ți mai iese.
Aparent, nu ai nici un motiv, dar, inconștientul a lucrat și a procesat neîmplinirile de peste zi sau de peste săptămână.  Și, uite-așa, „gunoiul de sub preș” se mărește și la un moment dat iese la suprafață.
Tristeţea, dezamăgirea, furia, nemulţumirea, frustrarea etc., îngropate fără să-ți dai seama , rămân vii, la aceeași intensitate și în aceeași formă în inconștient.
Ce ar trebui să faci pentru a nu mai lăsa „gunoaiele” să se adune în minte și inconștient ?
Fă curățenie zilnic. Stai zilnic de vorbă cu tine, găsește-ți timp, dă-ți voie să simți emoțiile de peste zi, străduiește-te să înțelegi ce și de ce ți s-a întâmplat.  Cine și de ce te-a întristat. Cine și de ce te-a enervate. Ce anume poţi să înveţi din experiența peste care tocmai ai trecut. Nu te mai preface că nu s-a întâmplat nimic. Abia după ce ai înțeles de ce și cum, poți să mergi mai departe, eliberat de povară.
Fă curățenie zilnic în casa minții, a sufletului și a gândurilor tale, așa cum faci curățenie și în casa în care locuiești.

Taie „răul” din rădăcină, nu-l lăsa să crească, să înfrunzească , să înflorească și să mai facă și fructe.
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri  - Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu