vineri, 24 mai 2019

Trebuie să te dăruiești, ca să primești - Silvia Urlih


De multe ori ți-a venit să plângi, să urli cu vorbe. Ai simțit cum din piept ți-a ieșit o tristețe sfâșietoare, fără vreun motiv anume. Ți-a venit să plângi și ai plâns, până ți-ai plâns toată tristețea.. Ți-a venit să nu te scoli din pat, te ascunzi sub pled, să nu vezi lumnina zilei, să stai acolo, ghemuit, să nu vrei pe nimeni alături, să vegetezi ca o meduză dusă de val. Nu-ți doreai decât să plângi. Nu ai vrut să vezi pe nimeni… să fii doar tu cu tine însăți.
Ți-a venit să faci asta, dar nu ai făcut-o, ba mai mult nu ai avut curaj să vorbești cu nimeni despre ceea ce ai simțit. Nu ai avut curaj, pentru că acest sentiment de refugiere, de evadare, trebuia ascuns bine sub preș.
Oare e bine să ascundem gunoiul tristeților, neîmplinirilor și soferințelor noastre sub preș, sub preșul vieții ?
Ascunzându-ne în spatele degetului, nu facem altceva decât să nu ne dăm voie să fim bine cu noi înșine, dar nici cu alții. Nu reușim să ne acceptăm așa cum ne suntem, nu reușim să nu ne mai judecăm.
Noi înșine ne suntem judecătorii supreme atunci când ne spunem: nu-ți ești suficient de bun, de calm, de prietenos, de înțelegător, de răbdător… etc…. ai greșit că nu l-ai ascultat pe x sau y, ai greșit că… ai greșit că… Ne judecăm ca proștii, de unii singuri și nu reușim să găsim răspuns la întrebările ce continuă să ne macine. Ne vedem eternii vinovați de tot ceea ce se întâmplă cu noi sau cu cei din jurul nostru.
Hai să nu ne mai vedem eternii vinovați fără de vină !
Sunt alegerile noastre, sunt alegerile lor, și… punct. Hai să lăsăm somnul nopții să ne dea linștea și odihna de care avem atât de mare nevoie. Un creier odihnit poate gândi altfel lucrurile, poate lua decizii corecte.
Unii dintre noi, ne dorim să găsim pe cineva care să ne asculte, să ne înțeleagă, fără a ne judeca. Îl căutăm cu ardoare pe acel cineva care să ne dea un sfat, sau care măcar să ne lase să punem capul pe umărul său și să plângem fără cuvinte. Uneori îl găsim într-un psiholog sau terapeut. De cele mai multe ori însă, rămânem să ne plângem singuri pe umărul propriu. Ne plângem în gând, fără a ne auzi, iar asta uneori nu e bine absolute deloc.
Știi ce-i mai nașpa ? Normal că nu știi, da-ți spun eu . Ne dorim iubire necondiționată, dar nu realizăm că de fapt, nimic nu e pe gratis. Dacă dai, primești și vice-versa… trebuie să te dăruiești, trebuie să dăruiești, ca să primești.
Vrem mai mult de la cel de lângă noi, pentru că avem impresia că noi ne dăruim mai mult. Vrem să ni se recunoască meritele, ca și cum am fi creatorii lumii, ca și cum doar noi am fi buricul pământului. Vrem, dar, noi dăm, noi ne  dăruim ?!
Dragii mei ( și femei, dar și bărbați) Dați-vă voie să mai plângeți din când în când. Dați-vă voie să fiți și triști din când în când. Plânsul nu înseamnă semn de slăbiciune sau că ar fi ceva în neregulă cu voi. Aveți curaj să cereți ajutor, atunci când paharul e prea plin. Nu e o rușine să simți că nu mai poți și că problemele cotidiene te-au împovărat prea mult.
Și femeile (puternice și răzbătătoare), dar și bărbații (puternici și răzbătători), mai plâng câteodată și, v-o spun cu certitudine,  asta nu-i semn de lașitate sau că  nu ai fi un om puternic. Ba din contra, e semn că ești un om care-și simte zbaterile sufletului, e semn că sufletul a obosit și că are nevoie de odihnă. E semn că trupul dar și  mintea au nevoie de o pauză.
Dacă nu-i oferi odihnă sufletului, trupul alege să evadeze în boală. Nu face prostia de a alege cine știe ce boală care să te ucidă.
Știi ce bine ți-ar face dacă nu ți-ai mai ascunde durerile, problemele, frustrările și… obiceiurile sau tabieturile care te-au determinat și te-au „ajutat” să uiți de tine ( alcool, droguri) , sub preș ? Știi ce bine ți-ar fi dacă ai povesti despre ceea ce te-a determinat să recurgi la acele metode prin care să uiți de dureri, de trecut ? Nu știi încă, dar, dacă ai voință, vei înțelege.
Concluzia ? Plângi și povestește depre ceea ce te doare, te apasă și nu-ți dă voie să mergi mai departe. Nu-ți mai ascunde frustrarea și durerea sub preșul vieții tale, pentru că asta te va desființa ca om, ca ființă.
Acceptă idea că și tu, cel ce ai suferit și poate că încă suferi, poți fi fericit. 
fragment din cartea „Gânduri pribege” - Silvia Urlih 
24.05.2019

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu