sâmbătă, 18 mai 2019

Învățăm doar din greșelile noastre - Silvia Urlih


Altă întrebare la care nu aștept răspuns. Ce crezi , înveți din greşelile tale, sau din ale altora? Ai învățat ceva din greșelile făcute de tine sau din cele făcute de alții ?
Viața m-a învățat că, NU, nu vom învăța și nici nu vom înțelege vreodată din greșelile făcute de alții. Vom învăța doar din greșelile noastre. Dacă nu ne dăm cu capul de podea, nu înțelegem nimic.  Dacă  nu ne julim noi înșine genunchii, nu vom înțelege ce e bine și ce nu e bine să facem. Dacă nu călcăm cu tălpile goale prin spini, nu vom simți înțepăturile. Pot veni sute de persoane care să-ți spună ce să faci sau ce să nu faci. Toate informațiile vor trece pe lângă tine, ca apa pe lângă maluri.
Dar, dacă în urma greșelilor tale te-ai ales cu  puterea de a trece mai departe, o putere despre care habar nu aveai că o ai, cu un curaj de a cărui existenţa nu ştiai vreodată că îl ai, cu o împăcare de sine venită după multe războaie crâncene cu tine, nu înseamnă că nu ai aflat nimic din greşelile tale. Ba din contra, ai aflat totul despre tine, ai aflat cât de puternic ești.
Ai aflat că poți depăși orice obstacol îți stă în cale. Ai devenit mult mai puternic decât credeai că ești.
Pentru oricine a greşit şi a învăţat din propriile greșeli, greşelile pe care le-au făcut sau le fac persoanele dragi, au durut și dor chiar mai mult decât cele pe care le-ai făcut tu însuți și din care ai învățat. Te doare că cei dragi ție nu înțeleg nimic din sfaturile pe care tu le dai. Dar, doar ce am spus… doar din propriile greșeli învățăm.
Din orice „rău” se învaţă, iar „cu ajutorul” greşelilor de ieri am ajuns oamenii care suntem astăzi.
Viaţa aceasta s-ar putea să nu fie chiar „spectacolul” pe care ni-l doream, dar, în acest minunat spectacol, ne putem fi, ori actori principali, ori simpli figuranţi în piesa vieții noastre. De noi depinde.
Toată lumea știe că anii trec, că nu ne mai putem întoarce niciodată acolo unde am mai fost și că acesta e unicul „spectacol” pe care îl jucăm în viața asta.
Și atunci, ce-ți dorești ?! Să fii actorul principal al vieții tale, sau vrei să-ți fii actorul care joacă rolul secundar, sau o marionetă mânuită de alții, sau vrei să fii doar… simplu spectator ?
Bucură-te de viaţă! Trăieşte fiecare zi ca şi cum ar fi ultima, pentru că una dintre ele, la timpul ales de destin, chiar va fi chiar ultima.
Prima obțiune pe care trebuie să o faci ca să obții tot ce vrei de la viaţă, este asta: Hotărăşte-te ce vrei.
Alege să nu te mai lași manipulat de cei din jurul tău. Alege să nu mai fii marioneta celor care se simt extraordinar de bine când mânuiesc viețile altora.
Știu, mă repet, dar îmi place să mă repet: FII TU ÎNSUȚI, indiferent de vârsta la care ți-ai dat seama că ești manipulat de cei din jur !
Trezește-te și trăiește-ți viața ! Vârsta nu reprezintă decât niște cifre scrise în buletin.
Viața ? Viața ta e unică, iar ceea ce a fost, nu se va mai repeta.  
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri  - Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu