sâmbătă, 18 mai 2019

Sufletul nu-l poți cumpăra - Silvia Urlih


Se spune că, cine are bani mulți, poate cumpăra orice. Vă spun eu: NU, NU SE POATE.
Cu bani poți cumpăra doar oameni falși, care pentru avantaje financiare îți cântă în strună, poți cumpăra o femeie care să stea sluș în fața ta doar pentru avantaje materiale și, noapte de noapte să mimeze orgasmul.
Nu, cu bani nu poți cumpăra emoțiile cuiva, sentimentele cuiva, sau respectul cuiva.
Poți să cumperi mâncarea, dar, dacă nu ai cu cine o mânca,  îți piere pofta de mâncare.
Poți cumpăra sute de cărți cu mesaje motivaționale, dar nu-ți poți cumpăra înțelepciunea și modul în care să pui în practică ceea ce citești.
Poți da mii de lei pe medicamente și tratate medicale, dar nu-ți poți cumpăra sănătatea.
Poți cumpăra paturi scumpe cu saltele confortabile, dar nu ai somn, dacă dormi singur , sau dacă te chinuie zeci de gânduri.
Poți cumpăra vile scumpe, dar nu-ți poți cumpăra pacea interioară, echilibrul, liniștea și singurătatea.
Poți cumpăra cu o bere colegii, dar nu le poți cumpăra prietenia.
Poți cumpăra cu bani mulți respectul, dar nu și onoarea. Respectul se câștigă prin muncă cinstită și prin fapte care să arate că poți fi un exemplu de urmat.
Poți cumpăra preoții să se roage pentru tine, dar credința în Dumnezeul din tine nu o poți cumpăra. Poți plăti mii de euro la biserici, dar, nimeni nu se va putea ruga în locul tău.
Poți cumpăra o nouă înfățișare prin operații estetice, dar sufletul îți poate rămâne searbăd, urât, schimonosit.
Poți cumpăra orice, dar IUBIREA, IUBIREA SINCERĂ ȘI ADEVĂRATĂ,  nu o poți cumpăra nici cu bani, nici cu daruri scumpe, nici cu case, nici cu mașini scumpe. Iubirea e sau nu e. Ești iubit pentru ceea ce ești, sau, cineva stă lângă tine pentru cine știe ce avantaje materiale.
Sufletul nu ți-l poți minți sau cumpăra, indiferent cât ai fi dispus să plătești. De ce ? Pentru că sufletul tău știe ce-l doare și ce-și dorește, iar ceea ce el își dorește, nu poate fi cumpărat.
Nici sufletul cuiva, indiferent câți bani ai fi în stare, sau ai fi dispus să-i oferi, nu-l poți cumpăra cu absolut nimic.
Cu bani poți cumpăra multe, dar iubirea și sufletul cuiva nu-l poți cumpăra.
Nici singurătatea și nici măcar moartea nu ți-o poți cumpăra, așa cum nici viața nu ți-o poți cumpăra. Trăiești frumos, sau trăiești în minciună, mințindu-te că ești bine.
Când vine secunda „plecării” dincolo de nori, pleci fără absolut nimic, pleci și lași totul în urmă. Nu mai iei absolut nimic cu tine. Pleci, iar în urma ta rămân doar faptele. Poți rămâne în amintirea celor care te-au cunoscut ca a fi fost un om bun și blând, sau…un om care nu a făcut nimic cu viața lui, care a produs doar suferinți pe acolo pe unde a fost.
Care-i concluzia ?!
Ce poți cumpăra de fapt cu bani ?

Întreabă-ți sufletul și vezi ce răspuns îți va da. 
fragment din cartea Gânduri ascunse-n gânduri  - Silvia Urlih

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu